Grci blokirali ministarstva

Na ulicama Atine u četvrtak je vladao metež (EPA)

Ogorčeni novim, po njihovoj ocjeni, “barbarskim” mjerama štednje, zaposlenici u grčkom javnom sektoru blokirali su većinu ministarstava u Atini.

Blokade su uslijedile kada se u Grčku vratila “trojka” međunarodnih stručnjaka kako bi procijenila je li ta članica Evropske unije (EU) ispunila uvjete za isplatu nove tranše zajma.

Pošto su 2. septembra naprasno otputovali iz Grčke, nezadovoljni jer Vlada nije provela obveza za smanjenje budžetskog manjka i duga, izaslanici “trojke”, koju čine EU, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB,) vratili su se u Atinu.

Oni trebaju procijeniti je li ovog puta Vlada ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s tim ustanovama.

Televizija je prikazala da su protestanti opkolili gotovo sva ministarstva: finansija, rada, pravosuđa, zdravstva, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i razvoja, prenosi AFP.

“Okupirali smo ministarstva jer se ‘trojka’ vratila u našu zemlju i prijete nam nove barbarske mjere”, objavio je sindikat zaposlenika u javnim službama ADEDY, prenosi Reuters.

Nove obaveze

Agencija dodaje kako je misija EU/MMF svoj povratak u Atinu uvjetovala pisanim jamstvima Grčke da će ispuniti nove obaveze.

Pod pritiskom “trojke”, Vlada socijalista objavila je prošle sedmice nove mjere za 2011. i 2012. godinu.

Jedna od mjera je isplata samo 60 posto plate za oko 30.000 zaposlenih u javnim službama.

Ako ti ljudi ne nađu novi posao u roku od 12 mjeseci, bit će otpušteni.

Druge su mjere smanjenje mirovina većih od 1.200 eura mjesečno, snižavanje granice za oporezivanje godišnjih prihoda na 5.000 eura i uvođenje novih poreza.

U utorak je Parlament izglasao Zakon o uvođenju poreza na nekretnine, za koji je ruke diglo svih 154 zastupnika socijalista.

Da bi mogla isplatiti svoje obveze u oktobru, Grčkoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma, od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u maju 2010. godine.

Papandreu u Parizu

Na ulicama Atine u četvrtak je vladao metež. Štrajkali su taksisti, koji se protive liberalizaciji njihovog sektora.

Zaposlenici u bolnicama na tri sata su prekinuli rad. Sindikat ADEDY, koji zastupa oko 730.000 zaposlenih u javnom sektoru, organizirao je marš do zgrade parlamenta.

Vladajuća stranka PASOK premijera Georgesa Papandreua izgubila je podršku javnosti i zaostaje 5,8 posto za konzervaticima, koji tvrde da bi oni ispregovarali drugačije uvjete zajma, s manjim porezima i blažim mjerama štednje, no “trojka” je takve prijedloge već odbacila.

Papandreu planira otputovati u Pariz, na razgovore o krizi u eurozoni s predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyem, rekao je neimenovani grčki zvaničnik.

“Grčki premijer će se najvjerovatnije sastati s francuskim predsjednikom radi razgovora o dužničkoj krizi i dogovoru EU postignutom 21. jula”, kazo je zvaničnik.

Zemlje eurozone saglasile su se u julu o novim paketu pomoći Grčkoj od 109 milijardi eura Grčkoj, osim 110 milijardi eura odobrenih prošle godine, javila je Srna.

Izvor: Agencije