Grci na velikom protestu zbog imena Makedonije

Protest organizira grčka dijaspora, vojni penzioneri, crkva i kulturna udruženja iz grčke pokrajine Makedonija (EPA)

Više stotina tisuća Grka okupilo se u nedjelju u Ateni na skupu kojim se traži pravo na ime “Makedonija”, protiveći se svakom kompromisu s Makedonijom oko imena države.

“Makedonija je grčka i samo grčka”, vikalo je okupljeno mnoštvo na skupu koji su sazvale nacionalističke organizacije, a podržali desničarski političari i dio pravoslavnih svećenika.

Sudionici skupa u Atenu su stigli iz cijele Grčke, mnogi autobusima organiziranim radi prosvjeda, izvijestila je državna televizija.

“Nikad nećemo dopustiti drugoj zemlji da nosi ime Makedonija u bilo kojem obliku”, rekao je 92-godišnji grčki skladatelj Mikis Theodorakis obraćajući se prosvjednicima.

Theodorakis je komponirao državnu himnu, no možda je najpoznatiji po glazbi u antologijskom filmu Grk Zorba.

Pozvao je građane okupljene na Trgu Sintagma, kao i cijeli grčki narod da se “ujedine kao nikada prije”.

“Ako odustanemo od naše pozicije, bit ćemo dostojni naše sudbine. Odustajanje od nacionalne linije imat će posljedice po zemlju. To će biti kao otvaranje granica koje nam prijete da ih sastavimo”, rekao je Theodorakis, prenose grčki mediji.

Poručio je grčkoj vladi da je, “ako misli da potpiše ime koje sadrži naziv Makedonija, u obavezi da za to prvo pita grčki narod”.

“U ovom teškom vremenu za našu zemlju, kada se ponovno grupiraju crni oblaci iznad nas, prijete nam sporazumom kao nikada do sada”, rekao je.

Ako vlada misli da potpiše ime koje sadrži naziv Makedonija, mora za to prvo pitati grčki narod, poručio je kompozitor Mikis Theodorakis

Po njegovim riječima, “javili su se pokušaji da se Grci uvjere kako su Makedonci izravni potomci Filipa i Aleksandra Velikog”.

“Svojom kolosalnom propagandom uspjeli su uvjeriti veliki broj država, a potpomognuti su i pojedinim Grcima koji nisu pokušali poništiti čudno falsificiranje povijesti u očima stranaca”, rekao je Theodorakis.

Simboli antičke Makedonije na demonstracijama

Sudionici prosvjeda uzvikivali su “Ruke dalje od Makedonije”, “Makedonija pripada Grčkoj” te nosili zastave grčke i zastave sunca iz Vergine – simbol antičke grčke Makedonije. Velika grčka zastava okačena je i na veliki kran na trgu, na kojem se prosvjed održava.

Grčka ne želi dopustiti Makedoniji da postane članica NATO-a ili Europske unije bez sporazuma o pitanju imena bivše jugoslavenske republike koja se zove kao i sjeverna grčka pokrajina, Makedonija.

Čini se da su obje vlade spremne na kompromis, ali teži dio cijelog procesa – bit će uvjeravanje birača da prihvate kompromisno rješenje.  

Prethodni pokušaji da se dođe do kompromisa nisu uspjeli. Vlada u Skoplju nije se htjela odreći imena Makedonija, a Grčka je odbacila mogućnost složenica kao što su “Sjeverna” ili “Slavenska” Makedonija.

Glavni grčki grad je pod pravo opsadom policije

Najmanje 100 država je priznalo makedonsku državu, uključujući mnoge članice NATO-a i EU, koje su bile zabrinute zbog stabilnosti i opstanka Makedonije.

Blokada ulaska u NATO i EU

“Od vlade u Skoplju će se zatražiti da ukloni ustavne odredbe za koje Grčka tvrdi da mogu narušiti njen teritorijalni integritet. Članak 49. govori o zaštiti makedonskih manjina u susjednim zemljama. Članak 3. predviđa mogućnost promjena granica zemlje”, javio je Al Jazeerin reporter John Psaropoulos.

Od 2008. godine Grčka blokira ulazak Makedonije u NATO.

Vlada u Skoplju u međuvremenu je podignula spomenik kralju Aleksandru Velikom i njegovim roditeljima.

U posljednje vrijeme u Skoplju postoji volja za kompromisom o nazivu. I grčki stav se promijenio i sada je složeno ime koje uključuje riječ Makedonija prihvatljivo.

No, za građane Grčke, to su pravne stvari koje ne rješavaju pravo pitanje – nacionalni identitet.

Pod opsadom policije

Stoga su prosvjednici odlučili doći na masovni prosvjed.

AP navodi se da sudionici prosvjeda stigli u stotinama iznajmljenih autobusa, kao i trajektima s grčkih otoka.

Organizatori prosvjeda vjeruju da će se na Trgu Sintagma okupiti milijun ljudi, a grčka prijestolnica je od jutarnjih sati u blokadi i pod “opsadom” policije.

Ovaj prosvjed, drugi u 15 dana, organiziraju i financiraju velikim dijelom grčka dijaspora, vojni umirovljenici, crkvene skupine i kulturne udruge iz grčke pokrajine Makedonije.

Prosvjedi održani 21. siječnja u Solunu okupili su više od 90.000 ljudi po procjeni policije, a između 400 i 500 tisuća po procjeni organizatora.

Dvije trećine protiv imena Makedonija

Po istraživanjima javnog mišljenja, gotovo 60 posto Grka protivi se upotrebi riječi Makedonija u nazivu bivše jugoslavenske republike.

Istovremeno, 65 posto ispitanika pozitivno gleda na prosvjedne skupove u vezi s imenom Makedonije, prenosi portal GreekReporter.

Grčkim političarima je složeno ime koje uključuje riječ Makedonija prihvatljivo, ali građanima nije

Prosvjedi se održavaju nakon što je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Matthew Nimetz posjetio Atenu i Skoplje gdje je s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o mogućim rješenjima 25-ogodišnjeg spora.

Izjavio je da je optimist i da obje strane imaju volju pronaći zajedničko rješenje.

Prema neslužbenim informacijama do kojih su došli mediji, u pitanju je pet prijedloga: Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija. 

Atena i Skoplje su se suglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslavenske republike da se pridruži NATO-u i EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije