Grci o imenu Makedonije: Lopta je na terenu susjeda

Veruševski je za pretrpljenu duševnu bol i povredu ugleda i časti i slobode tražio 71.000 eura (Al Jazeera)

Glasnogovornik grčke vlade i ministar bez portfelja Dimitris Tzanakopoulos izjavio je, povodom pokušaja razrješenja spora Atene i Skoplja o imenu Makedonije, da je “lopta na terenu susjeda”.

“Oni trebaju napraviti odlučan korak ka rješenju, a mi čekamo na to”, izjavio je Tzanakopoulos, a prenosi agencija MIA.

Prema grčkim medijima, visoki dužnosnik grčke vlade ipak nije želio iznijeti predviđanje kada bi moglo doći do telefonskog razgovora makedonskog i grčkog premijera, Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa.

Tzanakopoulos je još jednom ponovio stav da “ništa nije dogovoreno, ako se ne dogovori sve”.

“Ono što očekujemo jeste da političko vodstvo Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije napravi odlučan korak da konačno krenemo naprijed, s uzajamno prihvatljivim rešenjem”, rekao je Tzanakopoulos.

Tri prijedloga na stolu

Prethodno je drugi visoki dužnosnik grčke vlade rekao kako se mogućnost zaključenja sporazuma i telefonskog razgovora Tsiprasa i Zaeva “smanjuje”.

Po najnovijim informacijama, naziv “Republika Sjeverna Makedonija” i to samo na makedonskom, preovlađujući je od tri prijedloga rješenja koji su na pregovoračkom stolu Atene i Skoplja.

Informacija da je to odabrana opcija ima i u Grčkoj, i u Makedoniji, gdje se, piše grčki list Katimerini, “vodi politička igra između Vlade, opozicije, ali i čvrstog protivnika rješenja za naziv – predsjednika (Đorgea Ivanova)”.

Na stolu ostaju i druga dva od ukupno pet prijedloga naziva iz paketa koji je kao zajednički sastavio osobni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Mathew Nimitz, također samo na makedonskom – “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”.

Izvor: Agencije