Grci ujednačeni uoči referenduma

Varoufakis kritizirao politiku štednje primijenjenu u Grčkoj tokom posljednjih pet godina (EPA)

Najnovija anketa o grčkom referendumu, na kojem će se birači u nedjelju izjasniti o ponudi međunarodnih kreditora i mjerama štednje, pokazuje da su zagovornici prihvaćanja ponude kreditora u malenoj prednosti, prenosi Reuters.

Prema rezultatima ankete koju je proveo institut ALCO, 44,8 posto glasača dat će svoj glas za prihvatanje ponude međunarodnih kreditora, dok će protiv biti 43,4 posto glasača. Za sada je neodlučnih 11,8 posto.

Ovo najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje nagli preokret u raspoloženju glasača koji su u prijašnjoj anketi odlučno izrazili protivljenje ponudi kreditora, u skladu sa stajalištem ljevičarske vlade predvođene premijerom Alexisom Tsiprasom.

Varoufakis uvjeren u dogovor

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis rekao je kako postoje “stoprocentne šanse” da će Atina postići dogovor sa međunarodnim kreditorima nakon referenduma u nedjelju.

“Sporazum će biti postignut bez obzira hoće li odgovor na referendumu biti ‘da’ ili ‘ne’ , rekao je Varoufakis, prenosi agencija Tanjug.

“Ako pobijedi opcija ‘da’, to će biti loš sporazum, banke će biti otvorene uz loš sporazum. Ako pobijedi ‘ne’, imat ćemo drugi sporazum koji će biti održiv, u skladu sa prijedlozima koji su nam upućeni posljednjih nekoliko dana”, kaže on.

Oštro je kritizirao politiku štednje primijenjenu u Grčkoj tokom posljednjih pet godina i produžene pregovore sa kreditorima.

“Imamo veoma loš sistem upravljanja u Evropi. To nije način za rukovođenje monetarnom unijom. To je komedija, greške već pet godina, a Evropa se pretvara i produžava sve to”, rekao je Varoufakis.

Renzi: Atina ostaje u eurozoni

Uvjerenje da će Atina ostati u eurozoni bez obzira na ishod referenduma iznio je i italijanski premijer Matteo Renzi.

“Što se mene tiče, Grčka neće napustiti euro. Uradit će sve što može da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima”, rekao je Renzi za italijansku televiziji RAI 1.

Referendum, koji se treba održati u nedjelju u Grčkoj, podijelio je Grke, jer mnogi nisu za to da kažu “da” štednji, niti “ne” Evropi, kao pomoć da se prezadužena zemlja izvuče iz finansijskog blata.

Grčka vlada radikalne ljevice vjeruje da glasanje za “ne” na referendumu odbacuje najnoviji prijedlog stranih povjerilaca, što bi ojačalo njihovu poziciju u pregovorima sa trojkom kreditora (Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom).

Zvanična Atina navela je u četvrtak da bi vlada mogla podnijeti ostavku ukoliko ne dobije podršku Grka na referendumu, prenosi agencija AFP.

Izvor: Agencije