Grci vjeruju u Tsiprasova obećanja

Porodica Fandakis živi u mraku. Struju za jednu sijalicu uzeli su od susjeda. Oni su ostali bez priključka zbog neplaćanja računa. Giorgos je nezaposlen već pet godina. Nekada je bio poslovni čovjek, a danas kopa po kontejnerima da nađe hranu. Kaže kako bi se ubio da nema djece.

Porodica Fandakis je jedna od onih za koju je novi grčki premijer Alexis Tsipras rekao da će dobiti besplatnu struju i hranu. Oni se uzdaju u njegove riječi. 

“Vjerujem u njega, jer je mlad i budućnost je pred njim. Nešto od toga će se i ostvariti. Vjerujem da će uraditi šta bude mogao”, kaže Giorgos Fandakis.

Premijera podržavaju i novinari državne radio-televizije. Prošla vlada ju je zatvorila kao mjeru štednje. No, novinari su nastavili raditi svoj posao. Stranka Syriza im je obećala početi isplaćivati primanja.

“Slavimo zbog toga i osjećamo se odlično. Na to smo čekali 20 mjeseci. Za to smo radili 20 mjeseci. Sada radimo bez plata, radimo za demokratiju i povratak Grčke ljudima”, kaže Vana Dafermou, radijska novinarka.

No, ko će sve to platiti? Ekonomisti upozoravaju da će Grčka bez pomoći iz inostranstva ostati bez novca za nekoliko sedmica.

Obećanja Vlade

“Čini se da je Vlada obećala mnogo toga različitim slojevima ljudi. Ne vjerujem da će uspjeti ostvariti sva ta obećanja”, kaže ekonomista Nikkos Karavitis.

Luka Pirej jedna je od najvećih u Evropi. Prethodna vlada planirala ju je prodati za milijardu eura. Ipak, Syriza kaže kako luka nije na prodaju.

Ako grčke vlasti namjeravaju zaustaviti privatizaciju Pireja, to će biti velika stvar u smislu utvrđivanja nove ekonomske politike. To će imati posljedice kako na grčke odnose s Evropom, tako i na prava ulagača širom svijeta.

Lučki radnici su sretni. Većina ih je glasala za Syrizu, jer kažu da će im to sačuvati posao.

Ipak, Tsipras će morati u ravnotežu dovesti njihove zahtjeve s pravima stranih zajmodavaca, jer podrška naroda nije dovoljna da Grčku sačuva od bankrota.

Izvor: Al Jazeera