Grčka će četiri rate platiti do kraja juna

Grčka je obavijestila Međunarodni monetarni fond da će četiri rate kredita objediniti u jednu i platiti je do 30. juna. Za sada s kreditorima i dalje nema dogovora. U petak je nova runda pregovora. Iako traje trka s vremenom, nijedna strana ne popušta. Službena Atina je prijedlog kreditora odbila, a oni tvrde da nove ponude neće biti.

Grčki premijer se iz Brisela vratio ne samo bez dogovora s kreditorima, već i bez daljeg prostora za manevar. Sinoć, poslije četiri sata razgovora sa šefom Evropske komisije, Alexis Tsipras i Jean-Claud Juncker složili su se samo oko jednog, a to je da se još ne slažu.

U petak nastavljaju gdje su stali, a tada bi i Grčka morala isplatiti MMF-u prvi dio od ukupno 1,6 milijarde eura koje dospijevaju u junu. Tsipras je neugodna pitanja maskirao osmijehom.

Suzdržani Brisel

“Ne brinite za to, do sada smo platili 7,5 milijardi eura i plaćat ćemo i dalje”, poručio je.

Iz redova njegove Syrize pak poručuju da neće. Što Tsiprasu može biti veliki problem ako se zna da mu je potrebna parlamentarna većina da progura reforme koje su uslov za isplatu.

“Cijeli prijedlog koji su nam kreditori jučer predstavili, naša Vlada je odbila. Ne želimo nastaviti s politikom štednje”, kaže Dimitris Stratoulis.

Tsipras je u Brisel odnio plan reformi i budžetskih mjera na 46 strana. Ali, ono što su kreditori vidjeli nije ih impresioniralo. Ipak, poruke koje stižu iz Brisela su uzdržane.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera