Oglasi

Grčka drži imigrante u groznim uslovima

Izvjestilac UN-a tvrdi da su uslovi u kojima žive imigranti "šokantni", da djeca žive iza rešetaka i ispod podvožnjaka.
U Grčkoj u nehumanim uvjetima živi više stotina hiljada imigranata i izbjeglica, bez isprava, iz Azije i AfrikeReuters

Imigranti bez isprava i oni koji traže azil žive u "šokantnim" uslovima u Grčkoj, izjavio je specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava imigranata Francois Crepeau.

Crepeau je istakao da su djeca pritvorena u policijskim stanicama, da su sobe, u kojima borave, prenatrpane, a WC-ovi prljavi.

„Države članice Evropske unije trebaju učiniti mnogo više da pomognu izbjeglicama da napuste Grčku, gdje se nalaze u zamci", kazao je Crepeau.

Djeca iza rešetaka

U Grčkoj, koja se već pet godina nalazi u recesiji i u kojoj se provodi oštra politika mjera štednje, utočište je pronašlo više stotina hiljada imigranata i izbjeglica, bez isprava, iz Azije i Afrike.

Crepeau navodi da je obišao 11 pritvornih centara i policijskih stanica širom zemlje, da je vidio djecu iza rešetaka u policijskoj stanici u Atini, zatim grupu afganistanske djece koja žive ispod nadvožnjaka u luci Patras, kao i prenatrpan pritvorni centar u blizini grčko-turske granice.

„Uslovi su šokantni“, rekao je Crepeau.

Nedavno je u Atini policija tajno snimljena kako premlaćuje imigranta u jednom oronulom kvartu. Prema izvještaju nadležnih, jedan policajac je suspendiran, a drugi novčano kažnjen.

Izvor: Al Jazeera i agencije