Grčka: Francuska i Holandija su protiv Makedoniju i Albanije u EU

Grčki ministar je rekao da su dvije zemlje uložile prigovore (EPA)

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias izjavio je danas da će se Francuska i Holandija vjerovatno usprotiviti otvaranju pregovora o pristupanju Makedonije EU-u i odbaciti kandidaturu Albanije na Vijeću EU-a za vanjske poslove u Briselu, koji se održava ovog vikenda, i samitu EU-a u četvrtak i petak naredne sedmice.

Kotzias je tokom konferencije za novinare na Rodosu rekao da su dvije zemlje uložile prigovore, javlja grčki list Kathimerini.

“Adekvatna nagrada”

Grčki ministar je rekao da su i Njemačka, Danska i Luksemburg u pismu izrazile sumnju da li su Makedonija i Albanija dovoljno napredovale da bi “zaslužile” otvaranje pregovora o pristupanju, ali da su kasnije povukle svoje sumnje.

Holandski parlament u četvrtak je glasao protiv eventualne kandidature Albanije, ali se slučaj Makedonije odvojeno razmatra, dok njemački zastupnici podržavaju pregovore s Makedonijom, ali pod strogim uslovima.

Francuska je u potpunosti odbacila kandidaturu Albanije, a smatra da je ulazak Makedonije u NATO za sada “adekvatna nagrada”.

Izvor: Agencije