Grčka glavna prepreka integracijama Makedonije

Makedonija već jedanaest godina ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Međutim, zbog bilateralnog spora o imenu sa Grčkom, pregovori nisu započeti.

Spor je bio i razlog zbog kojeg zemlja nije ušla u NATO 2009, kada su mu pristupile Hrvatska i Albanija. Zbog političke krize, evropske integracije stagniraju, a novi uvjet na evropskom putu sad je rješavanje unutrašnjih problema.

Prvi čovjek diplomatije predvodi kampanju vladajuće stranke u prvoj izbornoj jedinici. Kaže kako i o vanjskoj politici odlučuje – narod.

“S vama pišemo programe, dogovaramo pozicije u politici i diplomatiji. Ne dozvoljavamo da se neko vama poigrava, kad je riječ o imenu, bez vaše odluke na referendumu. Donosimo odluke u zajedničkom makedonskom interesu”, kazao je Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije.

Politička kriza

Donedavno je spor o imenu bio glavna prepreka u makedonskim integracijama. Sada je to politička kriza.

Evropska komisija u posljednjem izvještaju navodi kako je to najdublja kriza nakon konflikta u 2001. godini.

Kaže kako su međuetnički odnosi i dalje krhki. U izvještaju piše i da zemlja nazaduje u reformi sudstva zbog političkog uplitanja i da je korupcija prisutna u mnogim oblastima.

“Trebamo ozbiljno podići sudstvo, sva regulatorna i nezavisna tijela koja na neki način provjeravaju izvršnu vlast da joj ne dozvole da izgubi kontakt s realnošću. Ako to uradimo u prvih nekoliko mjeseci nakon izbora, jasno i beskompromisno, bit će dobre volje izvana za pomoć zato što su oni dio krivice jer su nas ostavili predugo na milost i nemilost Grčke”, ističe Nikola Dimitrov, diplomat i bivši pregovarač u sporu o imenu.

Evropska komisija u izvještaju poručuje da se spor o imenu mora hitno riješiti. Dodaje i da se trebaju preduzeti koraci ka poboljšanju odnosa sa susjedima.

Bugarska tako traži potpisivanje ugovora o dobrosusjedskim odnosima kao preduvjet za podršku evropskom putu Makedonije.

Na dnu liste

Prije više od deset godina Makedonija je predvodila proces eurointegracija u regiji, ali u međuvremenu se našla na dnu liste.

“Može se reći da Makedonija nema to stanje demokratije koje bi u ovom trenutku omogućilo članstvo u Evropskoj uniji. U tom smislu jest u istoj grupi kao Kosovo i BiH. Srbija i Crna Gora počeli su pregovore, za Albaniju se očekuju pregovori i u tom smislu, Makedonija pripada grupi zemalja koje nemaju tu perspektivu za sada”, kazao je Florian Bieber iz Centra za studije jugoistočne Evrope u Grazu.

“Taj proces integracija koji je trenutno na stolu treba iskoristiti na što bolji način, nema drugog izbora. Drugo, mislim da Makedonija treba sa drugim državama regiona insistirati na regionalnoj saradnji i pronaći zajednički jezik, formulirati nove prijedloge i nove politike za poboljšanje procesa koji bi doveli ne samo do promjene nego i do pomaka”, navodi Hedvig Morvai iz Evropskog fonda za Balkan.

Morvai kaže da je druga strana medalje to koliko je Evropska unija spremna za proširenje nakon finansijske krize, koja je, tvrdi, zaustavila evropske integracije ove regije. Uz Brexit, ali i izbore u nekim članicama Unije.

Izvor: Al Jazeera