Grčka i Makedonija potpisali sporazum o imenu

Dvojica premijera sporazum o imenu ocijenili su historijskim (EPA)

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisan je danas u mjestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera.

Potpis na sporazum su stavili ministri vanjskih poslova dvije države Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias, a potom i međunarodni posrednik Ujedinjenih naroda u pregovorima Matthew Nimetz.

Službeni sastanak dvaju izaslanstava potom je nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera, gdje je u popodnevnim satima održan radni ručak.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, a na poziv premijera Grčke i Makedonije Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva, prisustvovali su visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Izaslanstva dvije države predvodili su premijeri Zaev i Tsipras koji su prije nekoliko dana postigli dogovor da najjužnija bivša jugoslavenska republika nosi ime Republika Sjeverna Makedonija.

Zaev je u Psarades doplovio brodom, Tsipras i drugi grčki dužnosnici su ga dočekali u marini. 

Obraćajući se prisutnima, Zaev je rekao kako je njegova država “ponosna što je izabrala rješenje koje ujedinjuje”.

“Ponosni smo na dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rješenja spora koji nas je dijelio i što smo izabrali rješenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rješenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dvije države – pomjerili smo planine”, rekao je Zaev.

Po njemu, svečani čin je “izraz posvećenosti pronalaženju rješenja koje je u interesu budućnosti i građana dvije države”.

“Naučili smo da trebamo učiti iz povijesti, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost”, zaključio je makedonski premijer.

Nimetz završio posao

“Danas, ovdje na Prespanskom jezeru, počinjemo pisati novu sretnu pjesmu”, izjavio je Tsipras.

“Došlo je vrijeme da opet pjevamo sretne pjesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smjeli korak u ovom pravcu. Jednu takvu novu pjesmu počinjemo pisati ovdje u Prespi. Naš cilj jeste da ovu radosnu pjesmu pjevaju mnogo stoljeća mnoge buduće generacije, pjesmu koja će slaviti mir”, rekao je.

Po njemu, susret u Prespi je “povijesni trenutak”.

UN-ov posrednik Nimetz potvrdio je da potpisom na sporazum njegov posao završava.

“Da bi se pronašlo rješenje ovog problema, potrebno je mudro liderstvo i strateška vizija, i ovi lideri su pokazali da posjeduju te važne kvalitete. Ne možete često pronaći istovremeno mudrost, političku viziju i diplomatske vještine. Sve tri kvalitete imali su ovi lideri koji su naporno radili. To je rijetkost”, kazao je Nimetz.

Vjeruje da je dogovor od strateškog interesa za dvije države.

Slijedi ratifikacija

Sporazum bi potom trebao biti ratificiran u makedonskom parlamentu te prihvaćen na referendumu.

Također bi trebao biti ratificiran i u grčkom parlamentu, što je sve skupa proces koji bi mogao potrajati mjesecima. 

Dvije strane se obvezuju da će nakon ratifikacije dogovoreno ime i terminologiju koristiti u odnosima sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Službeni naziv postignutog sporazuma glasi “Konačni sporazum za rješavanje razlika opisanih u rezulucijama 817 i 845 Vijeća sigurnosti UN-a, zaključenje privremenog sporazuma iz 1995. i uspostavljanje strateškog partnerstva dviju strana”.

Njime se predviđa da će službeno ime Makedonije biti “Republika Sjeverna Makedonija”.

Nacionalnost njezinih stanovnika će biti “Makedonac/građanin Republike Sjeverne Makedonije”.

Službeni jezik u Sjevernoj Makedoniji bit će makedonski.

Makedonija se obavezuje da će do kraja 2018. novo ime biti u uvršteno u ustav te zemlje.

Otpor na obje strane granice

Dvojica mladih premijera suočavaju se u svojim zemljama s oštrim reakcijama na postizanje sporazuma o imenu.

Tsiprasa su pobornici čvrste linije optužili za izdaju pokrenuvši u parlamentu izjašnjavanje o povjerenju vladi i želeći time blokirati sporazum sa Skopljem.

Grčki premijer je ipak dobio potporu parlamenta, dok je tisuće Grka prosvjedovalo ispred parlamenta protiv sporazuma s Makedonijom.

S druge strane, u Makedoniji tamošnji predsjednik Đorge Ivanov prijeti da će staviti veto kako bi blokirao ono što oporbeni protivnici sporazuma kvalificiraju kao “kapitulaciju”.

Zoran Zaev, koji je lani nakon izbora postao makedonski premijer, postavio je za jedan od važnih prioriteta poboljšanje odnosa s Grčkom kako bi time osigurao put ka prijemu zemlje u članstvo Europske unije i NATO-a, što je Atena zbog spora s imenom godinama blokirala. 

Sukobi policije i demonstranata

Grčka policija suzavcem je spriječila skupinu prosvjednika koji su pokušali omesti potpisivanje sporazuma između Grčke i Makedonije o imenu.

Kako prenosi agencija MIA, kordon policije bio je postavljen oko sela Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, gdje je sporazum potpisan.

No, skupina nezadovoljnih Grka gađala je policiju drvima i drugim predmetima. Na to je policija odgovorila upotrebom suzavca.

Sudionici prosvjeda nosili su transparente na kojima je pisalo “Makedonija je Grčka” i “Ovdje završava Sjeverna Makedonija”.

Grčki mediji su prenijeli da je ukupno 80 autobusa s građanima iz Soluna i sjeverne Grčke stiglo na prosvjede u blizini Prespanskog jezera.

Zbog toga je oko sela Psarades bilo prisutno veliko policijsko osiguranje, a svi prilazi jezeru bili su blokirani.

Izvor: Al Jazeera i agencije