Grčka i Ukrajina glavne teme samita G7

U Bavarskoj je počeo samit G7, koji okuplja najveće industrijske zemlje svijeta. Njihovi čelnici će razgovarati o prilično teškim temama – prije svega o dužničkoj krizi Grčke.

Na dnevnom redu je i pitanje Ukrajine, zbog kojeg je sa skupa već treći put isključena Rusija, te klimatske promjene.

Idilična Bavarska i srdačan doček u mjestašcu Kruenu upriličena je za američkog predsjednika. Jednako srdačno kao i Bavarci pozdravila ga je njemačka kancelarka.

„Uprkos razlikama u stavovima koje imamo danas, SAD je naš prijatelj, naš partner s kojim usko surađujemo jer je to u obostranom interesu, jer tako želimo i dijelimo iste vrijednosti“, rekal je Anegela Merkel.

No, Bavarska idila ipak ne može zasjeniti velike probleme koji se nameću na dnevni red skupa lidera sedam velikih industrijskih sila.

“Iduća ćemo dva dana u dvorcu Elmau razgovarati o zajedničkoj budućnosti, globalnoj ekonomiji koja stvara poslove i mogućnosti, očuvanju jake i uspješne Evropske unije, stvaranju novih trgovinskih partnerstava preko Atlantika“, kazao je Barack Obama.

Optužbe na račun Tsiprasa

Uspješnost Evropske unije testira se trenutno na Grčkoj – dužnička kriza koja ne jenjava i za koju se i dalje traže rješenja.

Prvi čovjek Evropske komisije optužio je, pred početak samita, grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da izobličuje prijedloge kreditora nazivajući ih u grčkom Parlamentu apsurdnim, a zauzvrat ne nudi svoja rješenja.

„Želio sam o tome pregovarati još prošle srijede. Kako sam rekao, čekam alternativni prijedlog naših grčkih kolega. Nemam lični problem s Alexisom Tsiprasom. Bio je i jeste moj prijatelj. Ali, kako biste sačuvali to prijateljstvo morate poštovati minimum pravila“, naveo je Jean-Claude Juncker.

Samit svjetsklih lidera pokrenuo je i hiljade demonstranata. Iako su čelnici velikih sila helikopterom prebačeni do dvorca Elmau, alpskim stazama, iz raznih pravaca, demonstranti pokušavaju doći što bliže dvorcu i blokirati ceste. No, na putu im je 17.000 policajaca.

Izvor: Al Jazeera