Grčka: Imigranata sedam puta više nego lani

Evropska unija je odlučila da sve članice podijele teret migranata sa zemljama koje su prve na njihovom 'udaru' (EPA)

Grčka obalska straža potvrdila je kako je samo prošlog mjeseca gotovo 12.000 migranata uhapšeno prilikom nelegalnog ulaska u tu zemlju, što je sedam puta više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema zvaničnim podacima grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u aprilu je uhapšeno 11.873, a u martu 6.583 ilegalnih migranata, i to gotovo svi na otocima koji gledaju prema turskoj obali, prenijela je agencija AP.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos je tokom posjete Atini izjavio da će podržati plan Evropske unije za raspoređivanje izbjeglica, koji bi trebao pomoći Grčkoj i Italiji, na čije obale pristiže najviše ilegalnih migranata.

Grčka Vlada je pozdravila taj plan, ali traži više novčanih sredstava kako bi mogla zbrinuti veliki broj izbjeglica iz ratom razorene Sirije.

‘Evropa može više’

Prema procjenama Vlade u Atini, u Grčku je od početka godine ilegalno ušlo najmanje 37.500 migranata i tražilaca azila.

Evropska agencija za zaštitu granica šengenske zone (Frontex) najavila je ranije kako će proširiti operacije potrage i spašavanja migranata na Sredozemnom moru.

Takva najava uslijedila je ubrzo nakon poruke generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, koji smatra da Evropa može učiniti više na pružanju pomoći migrantima koji prelaze Mediteran.

Agencija sa sjedištem u Varšavi navela je kako će na područje juga Sicilije poslati još tri aviona, dva helikoptera, šest brodova za nadziranje, 12 brodskih patrola i devet stučnih ekipa, prenio je AFP.

Ministri EU-a su prošle sedmice odobrili plan za vojnu operaciju usmjerenu protiv krijumčara ljudi, ali za odluka o uništavanju njihovih brodova moraju dobiti i odobrenje UN-a.

Podijeliti teret

Evropska komisija je također iznijela planove da i ostale članice EU-a podijele teret migranata sa zemljama koje su prve na njihovom “udaru”, kao što su Italija, Malta i Grčka.

Neke članice EU-a, među kojima je i Velika Britanija, tome su se usprotivile.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine je najmanje 1.770 migranata nestalo u vodama Mediterana nastojeći da stignu do EU-a, što je 30 puta više nego u istom periodu 2014. godine.

Izvor: Agencije