Grčka između drahme i eura

Neki članovi ljevičarske Grčke Vlade, navodno pripremaju scenario za povratak na staru valutu – drahmu, što povećava sve dublji raskol unutar vladajuće Syrize, upravo u vrijeme početka pregovora o novom paketu finansijske pomoći Atini.

Upad u trezor Centralne banke i hakovanje podataka grčke Poreske uprave – zvuči kao radnja dobrog trilera, ali to je, zapravo, bio navodni plan pojedinih članova Syrize kako bi Grčka napustila euro i vratila se drahmi.

Bivši ministar finansija Yanis Varoufakis, priznao je da je taj plan predstavljen Vladi na razmatranje, ali da ga je grčki premijer Alexis Tsipras odbacio, uz ocjenu da je previše rizičan.

Podjele u vezi s planom stvorile su još veći raskol u vladajućoj partiji, nakon što je Tsiprasov pristanak na pregovore o novim mjerama štednje izazvao pravu pobunu u redovima njegove partije.

“Oni koji misle da je 62 posto Grka zaokružilo ‘ne’ na referendumu samo kako bi se prošetali subotom poslije podne prave veliku grešku”, kazao je Panagiotis Lafazanis, član Syrize i bivši ministar energije.

Politička nestabilnost

Državne banke ostaju jedna od najvećih briga. Očekuje se da će kontrolu kapitala zadržati mjesecima, sve dok ne stigne svjež novac paketa pomoći. Što duže to traje, stanje bankarskog sistema postaje kritičnije. A politička nestabilnost mogla bi dodatno odužiti pregovore o novoj finansijskoj injekciji.

”Ova nestabilnost mogla bi otvoriti pitanje vanrednih izbora, a to ne bi bilo od pomoći u ovom trenutku i potencijalno bi značilo promjenu vlade, što bi moglo predstavljati promjenu pregovarača i sav dobar posao obavljen tokom protekla tri ili četiri mjeseca mogao bi biti poništen u sekundi”, zaključio je ekonomista Darren Sinden.

Pregovori o paketu pomoći počeli su u utorak, a reforme rada i penzije bit će u centru pažnje.

Pregovori su već bili odgođeni, zbog sigurnosnih rizika, a neki izvještaji nagovještavaju da kreditori i dalje zahtijevaju dodatne reforme prije bilo kakve isplate.

Izvor: Al Jazeera