Grčka najavila ekonomski povratak

U rumunskom glavnom gradu Bukureštu, počeo je kongres Evropske narodne partije (EPP), čije članice, osim izbora novog rukovodstva, razmatraju stanje u Siriji i finansijsku budućnost Evrope.

Od osnivanja 1976. godine, ovu panevropsku partiju sačinjavaju stranke desnog centra.

Kako je iz Bukurešta izvijestila repoterka Al Jazeere Mirjana Hrga, EPP okuplja 73 stranke iz čak 40 zemalja.

Imaju čak 16 predsjednika vlada ili država unutar EU-a, ili još sedam unutar zemalja EU-a.

Među učesnicima su i delegacije iz bivše Jugoslavije, a najveća delegacija je iz Hrvatske.

Predstavnici Hrvatske demokratske stranke (HDZ) iz Hrvatske, G-17 iz Srbije, Stranke demokratske akcije (SDA), te HDZBiH iz Bosne i Hercegovine sudionici su kongresa.

Povratak Grčke

Grčki premijer Antonis Samaras kazao je u svom obraćanju da Evropa od Grčke može očekivati spektakularan povratak, izvijestila je Hrga.

“Rekao je da je svjestan da mnogi misle kako su oni krivci, ali Grčka je na dobrom putu”, izvijestila je Hrga.

Samaras je više puta spomenuo riječ konkurentnost, “što podrazumijeva i potrošnju, a ne samo štednju”.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso održao je energičan govor, u kojem je kazao kako Evropa pokušava ispraviti ono što je uradila neodgovornom potrošnjom.

“Alternativa jakoj i ujedinjenoj Europi je njezin raspad”, upozorio je on.

Snažno je odjeknuo i govor gruzijskog predsjednika Mihalia Sakašvilija, koji je kazao da uprkos tome što je izgubio parlamentarne izbore, “sretan sam i ponosan jer moja zemlja provodi demokraciju prvi put”, kazala je Hrga.

On je pozvao EPP da ostane uz Gruziju, a uslijedilo je čvrsto obećanje da će EPP učiniti sve da Sakašvili ponovno pobijedi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom govoru osvrnula se na važnost demokratije.

Belgijanac Wilfried Martens ponovno je izabran za predsjednika EPP-a, izvijestila je Hrga.

Stanje u Siriiji

Na kongresu se razmatralo i o rezoluciji o Siriji.

“Rezolucija o Siriji je hitna rezolucija koja je jutros većim dijelom usaglašena. Ona kaže da je ovo jedan od najvećih masakara koji svijet promatra, da režim ne može opstati i nema legitimitet”, kazala je Hrga.

Također, EPP smatra da je Turska u teškoj situaciji zbog velikog broja sirijskih izbjeglica i stalnog granatiranja sa sirijske teritorije.

Učesnici kongresa razmatraju slanje humanitarne pomoći Turskoj, koju smatraju partnerom, ali i kandidatom za EU.


Mirjana Hrga uživo iz Bukurešta

Reporter Al Jazeere Marko Pavlović, koji se javio iz Bukurešta, kazao je da se kongres EPP-a održava u najvećoj administrativnoj zgradi na svijetu, rumunskom Parlamentu.

“Da bi izgradio ovaj, kako ga neki Rumuni smatraju, lični mauzolej, Nikolaj Čaušesku je prvo  iselio 30.000 ljudi, a potom sravnio 19 pravoslavnih, tri protestanske crkve i šest sinagoga”, kazao je Pavlović.

“Dolazak Merkelove, Rajoya, Samarasa, Barrosa posabno je zanimljiv jer za manje od 24 sata počinje još jedan izuzetno važan samit – onaj u Briselu. Ovde se očekuje bar nagoveštaj – da li će se ili ne odstupati od zacrtanog puta štednje.”

Arnaud Danjean, član Evropskog parlamenta iz francuske stranke UMP, kaže da “štednja sama po sebi nije rješenje, već način da se ona postigne”.

“Naravno da se na štednju ne možemo oslanjati, ali bez nje nema održivog rasta. Ovo se nije desilo odjednom. Štednja je bila nužna zato što smo bili zatrpani dugom”, smatra on.

Rezolucija o genocidu

Jednu od zanimljivih rezolucija, onu o genocidu, predložila je Slovenija.

“Ova rezolucija služi prevenciji genocida i potrazi za novim mehanizmima. Znamo da danas ima puno razlika u samoj definiciji genocida. Mi moramo naći novi način da ga definišemo i najvažnije – moramo ga spriječiti. Pedesettri miliona ljudi je izgubilo živote zbog genocida”, kaže Zofija Mazej Kukovič iz Slovenske demokratske stranke.

“Najjača politička snaga u Evropi upravo ovde počinje sa skiciranjem profila novog predsednika Evropske komisije.  Za sada se tek zna da traže poliglotu, čoveka sa premijerskim iskustvom. Spominje se ime Donalda Tuska, aktuelnog premijera Poljske. Ali ta odluka neće biti doneta ovde, već u Briselu”, kazao je Pavlović.

Sjednica Kluba zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu bit će održana u aprilu 2013. u Dubrovniku, saopćio je HDZ.

Izvor: Al Jazeera