Grčka: Najveći izazov za vladajuću koaliciju

Grčki parlamentarci počeli su raspravu o paketu štednje vrijednom 13,5 milijardi eura, koji bi trebao biti proveden do 2016. godine.
Do srijede u ponoć nove mjere moraju biti usvojene ukoliko Grčka želi novu tranšu pomoći od 31 milijardu eura.

Ovo je najveći izazov za vladajuću koaliciju do sada: kako progurati paket štednje i ostati imun na ogromno nezadovoljstvo izvan zgrade Parlamenta.

Sukob s policijom

Centar Atine gori u srijedu navečer. Mirni protesti pretvorili su se u žestok sukob s policijom, dok „Molotovljevi kokteli“ lete po ulicama oko grčkog Parlamenta, gdje se oko ponoći očekuje glasanje o novom paketu mjera štednje.

Sindikalisti su ponovo na ulicama. Od Vlade traže da ne iznevjeri njihova očekivanja.

“Nema garancija za radnike, ne vjerujemo Vladi kojoj su date instrukcije, stoga smo spremni sukobiti se s njihovom politikom”, rekao je Themis Balasopoulos iz Sindikata općinskih radnika.

Drugi dan generalnog štrajka blokirao je glavni grad. Ne rade škole, javni transport, u bolnicama dežura samo neophodno osoblje.

Radnički zahtjevi su jasni. No, još su jasniji zahtjevi međunarodnih kreditora: novi oštri rezovi u penzionom sektoru, uz povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina; usvajanje zakona koji će omogućiti lakše otpuštanje u javnom sektoru.

Nema alternative

Ni vladajuća koalicija nije sasvim jedinstvena kada je riječ o tome krše li nove mjere radnička prava.

A šta tek reći za opoziciju?

“Ovaj paket dolazi pred Parlament kao ucjena, od zakonodavaca se traži da glasaju bez da su se prethodno upoznali s dokumentom. To je uvreda demokratskom procesu”, tvrdi Zoe Kostantopoulou iz partije Syriza.

Neki zastupnici su otišli i korak dalje.

“Uništavate živote grčkih građana. Uništavate ono što je preostalo u rekordnom roku”, poručio je parlamentarcima Athanasios Pafilis iz Komunističke partije.

Uprkos svemu, očekuje se da će Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa i njen najveći partner PASOK dobiti potrebna 154 zastupnička glasa.

Jer, na njihovoj strani je možda i najsnažniji argument: ukoliko paket ne dobije podršku, pripremite se na sasvim izvjestan bankrot i izlazak Grčke iz eurozone.

Izvor: Al Jazeera