Grčka nastavlja borbu za ratnu odštetu

Tsipras je govorio na komemorativnoj svečanosti za 317 Grka, koji su ubijeni tokom njemačke okupacije 16. augusta 1943. (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras poručio je danas da će grčka vlada učiniti sve što može kako bi od Njemačke naplatila ratnu odštetu za nacističku okupaciju.

“Grčka vlada će uraditi šta je neophodno, prvo na diplomatskom, a potom na zakonskom nivou, ukoliko je to neophodno, da ispuni tu historijsku obavezu”, rekao je Tsipras na komemorativnoj svečanosti za 317 Grka, koji su ubijeni tokom njemačke okupacije 16. augusta 1943. godine.

Grčka, prvi put, ima sveobuhvatnu nacionalnu strategiju, rekao je grčki premijer.

Poručio je i da je sada vrijeme za njemačku vladu da prizna da je to pitanje otvoreno.

Borba na svim nivoima

“S naše strane, mi ponovo uvjeravamo grčki narod da smo spremni da zatvorimo to poglavlje, to historijski neriješeno pitanje”, rekao je Tsipras.

Grčki premijer je naglasio da Grčka i njen narod ne zaboravljaju svoju historiju, masakre i ratne zločine nacističke vojske i zatražio od trenutne njemačke vlada da ih prizna, čak i poslije 73 godine.

“To nije moralna i politička obaveza samo prema grčkom narodu, već prema cijeloj Evropi i njemačkom narodu, prema milionima žrtava nacizma širom Evrope. To je obaveza za pravdu i mir”, ocijenio je Tsipras i poručio da će se ta borba nastaviti dok ne bude završena na svim nivoima.

Izvor: Agencije