Grčka neće do utorka platiti ratu kredita

Vlada u Atini svim se silama trudi uvjeriti turiste da kriza u bankarskom sektoru neće utjecati na njihov boravak u zemlji (Reuters)

Grčka neće do utorka platiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ratu kredita od 1,6 milijardi eura, objavio je zvaničnik grčke Vlade, što ukazuje na dubinu finansijske krize s kojom se suočava ta zemlja.

Vladini ministri u više su navrata upozoravali da Grčka neće imati novca za otplatu kredita ako se ne postigne dogovor sa kreditorima o deblokadi 7,2 milijarde eura iz postojećeg paketa finasijske pomoći, koji je bio zamrznut dok su trajali pregovori oko uvjeta za nastavak finansiranja.

Neplaćanje kredita približit će Grčku izlasku iz eurozone, ako ono dovede do toga da Evropska centralna banka (ECB) prekine krizno finansiranje o kojem ovise grčke banke, piše Reuters.

Vlada u Atini svim se silama trudi uvjeriti turiste da kriza u bankarskom sektoru neće utjecati na njihov boravak u zemlji u kojoj turizam čini petinu BDP-a.

Donijeti nove reforme

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. jula, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno, poručila je grčka Vlada, nakon što je donijela odluku o kapitalnoj kontroli kojoj je cilj spriječiti urušavanje finansijskog sistema zemlje.

Bankomati nisu radili u ponedjeljak ujutro, ali jesu poslijepodne, no dnevno će građani na bankomatima moći podići najviše 60 eura.

To se ograničenje, međutim, ne odnosi se na kreditne i debitne kartice izdane u inostranstvu, kažu u Vladi i poručuju da turisti mogu odahnuti.

Bijela kuća objavila je da su američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francoise Hollande telefonom razgovarali o grčkoj krizi i dogovorili se kako je važno donijeti paket reformi koji bi Grčku vratio na put održivog rasta.

Glasnogovornik Bijele kuće Joch Earnest rekao je da je postizanje tog cilja “u interesu svih strana za pregovaračkim stolom”, prenosi Reuters.

Reakcije drugih država

Velika Britanija ima razrađene planove o pomoći svojim državljanima u Grčkoj ako se stanje pogorša nakon uvođenja kapitalnih kontrola, rekao je britanski ministar finansija George Osborne.

“Ministarstvo vanjskih poslova aktiviralo je planove kojima može pružiti dodatnu pomoć na terenu ako se situacija pogorša”, izjavio je Osborne pred parlamentom.

Kineski premijer Li Kequiang, koji boravi u Briselu na samitu EU-Kina, izjavio je kako Kina “želi da Grčka ostane u eurozoni”, navodi AFP.

“Ono što Kina želi vidjeti je ujedinjena Evropa, prosperitetna Evropa i jak euro”, rekao je Li, jer “to nije samo u interesu Evrope, nego i Kine te ostatka svijeta”.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov “razumije” politiku grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i nada se da će Brisel spriječiti “scenario sa negativnim posljedicama” za Grčku, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije