Grčka neće učestvovati u napadu na Siriju

Alexis Tsipras i Emmanuel Macron su razgovarali o dešavanjima u Siriji te najavili jačanje saradnje dvije zemlje na polju odbrane (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras je u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom objavio da grčke oružane snage neće učestvovati u napadu u Siriji.

Tsipras i Macron su razgovarali o dešavanjima u Siriji, ali i najavili jačanje saradnje između Grčke i Francuske na polju odbrane.

Rusija je u utorak stavila veto na nacrt teksta kojim bi se uspostavilo novo stručno telo za utvrđivanje krivice za navodne hemijske napade u Siriji.

Guteressov apel

Nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država dobio je ogromnu podršku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sa 12 glasova za i samo dva protiv (Rusija i Bolivija), dok je Kina bila uzdržana.

Na zahtev Rusije, koji su podržale Kina i Bolivija, Savetu bezbednosti povodom situacije u Siriji obratio se generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, koji je pozvao sve zemlje da “deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima”.

“Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera”, rekao je on u obraćanju 15-članom Savetu bezbednosti.

Izvor: Agencije