Grčka: Novi penzioni sistem od juna

Kreditori žele da se starosna granica za odlazak u penziju podigne sa 62 na 67 godina (Ilustracija)

Grčka i njeni kreditori koji pregovaraju o trećem programu pomoći, dogovorili su se da će se reforma penzionog sistema odnositi samo na osobe koje odu u penziju nakon juna, objavili su dužnosnici  ministarstva rada te zemlje u ponedjeljak.

Kada su kreditori u junu pristali na pregovore o sporazumu koji je trebao spriječiti bankrot Grčke i zadržati je u eurozoni, Atina se obavezala do kraja oktobra provesti temeljne reforme, poput podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Kreditori žele da se starosna granica podigne sa 62 na 67 godina.

Program pomoći vrijedan 86 milijardi eura mora biti usaglašen do 20. augusta, ako Grčka želi otplatiti 3,5 milijardi eura duga Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Prava na penziju

Predstavnici ECB-a, EU-a, MMF-a i Stabilizacijskog mehanizma eurozone, sastali su se u ponedjeljak sa grčkim ministrom rada Georgeom Katrougalosom u Atini.

“Dogovorili smo se da se prava na penziju stečena do 30. juna neće dirati”, rekao je dužnosnik ministarstva.

Dodao je da će pojedinosti reforme penzionog sistema Grčka definirati do oktobra, a sve prijedloge u vezi s tržištem rada do kraja godine.

Također danas je Atinska berza prvi dan trgovanja, nakon pet sedmica obustave rada, neslužbeno završila s rekordnim gubitkom od 16,2 posto.

Dionice banaka pale su 30 posto, dostižući dnevni berzanski limit nepostojanosti, i okupivši samo prodavače bez ijednog kupca, prenio je  Reuters.

Kako prenosi AFP, opšti indeks zaustavio se na 668,06 bodova, a najveće posljedice trpe nacionalne banke i vodeće kompanije.

Izvor: Agencije