Grčka počela isplaćivati novac MMF-u

Grčka vlada je počela sa prebacivanjem 750 miliona eura Međunarodnom monetarnom fondu, dan prije ugovorenog termina.

Potez je uslijedio za vrijeme sastanka ministara finansija eurozone u Briselu.

Iako je ranije bilo najava da će na sastanku biti riječi o oslobađanju posljednje tranše pomoći Grčkoj, u vrijednosti 7,2 milijardi eura, to se nije dogodilo.

Grčka ima rok do kraja juna kako bi postigla dogovor s međunarodnim kreditorima.

Reforma tržišta rada

Atina do kraja mjeseca mora pronaći blizu 2,5 milijardi eura za isplatu penzija i plata, a već u junu MMF-u mora da uplati novu tranšu od 1,5 milijardi eura.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja iz Brisela da se od Grčke očekuje više detalja o kompromisu na području tržišta rada.

Grčka vlada do sada je odbijala reforme, nakon predizbornog obećanja da neeće biti smanjenja plaća, penzija i broja zaposlenih.

Uoči sastanka u Briselu, grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je kako se nada da će biti otvoren put pregovorima o preostaloj tranši kredita pomoći.

Tsipras je istakao da bi sporazum trebao poštovati mandat koji je njegova ljevičarska vlada dobila na januarskim izborima.

Zamjenik grčkog ministra za međunarodne ekonomske poslove Euclid Tsakalotos jeizjavio da su Grčka i međunarodni kreditori “veoma blizu” postizanja dogovora, prenosi Tanjug.

‘Teški pregovori’

“Nakon više sedmica teških pregovora, ako druga strana bude voljna, biće očigledno da je dogovor veoma blizu i da će biti postignut u narednom periodu”, rekao je Tsakalotos za grčki list Avgi.

Tsakalotos, jedan od glavnih grčkih pregovarača, dodao je da se Atina i njeni povjerioci “politički razlikuju” povodom pitanja penzija i radnih odnosa, te da će neke oblasti “ostati otvorene do zadnjeg minuta”.

Evropski zvaničnici, međutim, umanjuju vjerovatnoću da dogovor sutra bude zaista i postignut.

“Mi smo postigli napredak, ali nismo veoma blizu dogovora”, rekao je predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem za italijanski list Corriera della Sera.

Građani zabrinuti

Iako im političari pokušavaju uliti optimizam, mnogi građani su veoma zabrinuti zbog mogućeg ishoda sastanka.
 
“Nisam siguran da je Vlada poduzela prave korake, ali se nadam da će na kraju smisliti šta trebaju uraditi da se ne bismo našli u još goroj poziciji. Ne mislim da će nam današnji sastanak donijeti dobre vijesti koje iščekujemo”, smatra stanovnik Atine Perikles Paraponiaris.
 
Njegov sugrađanin George Stavrakis kaže: “Zabrinuti smo, ne možemo spavati noću. Penzioner sam, a sada nam poručuju da će smanjivati penzije. Ali, gospodin Scheuble i gospođa Merkel moraju znati da ovih penzija žive tri do četiri porodice. Moja djeca su nezaposlena i žive od moje penzije.”
 
Grčka štampa bavila se posljednjih dana statistikom. A ona je pokazala da 76,9 posto stanovništva želi da Grčka ostane u eurozoni. Osim toga, 72 posto Grka je za kompromis sa kreditorima.

Izvor: Al Jazeera i agencije