Grčka prodaje dio luke Pirej

Kosko i drugi ponuđači mogu da iznesu veoma konkurentnu ponudu, rekao je Dragasakis Sinhui (Al Jazeera)

Grčka vlada prodat će većinski udio u luci Pirej u narednih nekoliko sedmica. Ovu vijest potvrdio je zamjenik premijera Grčke.

Kineska grupa Kosko je jedan od pet ponuđača koji su se našli u užem izboru u okviru programa privatizacije o kojem se dogovorila prethodna grčka vlada, prenosi Tanjug.

Kosko i drugi ponuđači mogu da iznesu veoma konkurentnu ponudu, rekao je Dragasakis Sinhui tokom posjete grčkih ministara Kini.

Ističe da će dogovor biti postignut u narednih nekoliko sedmica, uz neznatno odlaganje zbog promjene vlade i dodao da je favorit među ponuđačima Kosko.

Saradnja sa Kinom

Kosko je već na čelu dva pristaništa u luci Pirej, a kako je rekao Dragasakis, Grčka je pokrenula trogodišnji program saradnje sa Kinom u okviru koga se realizuju veliki projekti.

Po dolasku na vlast, premijer Alexis Tsipras obećao je svom narodu da će okončati mjere štednje. U okviru tog obećanja navedeno je da će se zaustaviti sve privatizacije državne imovine, uključujući prodaju udjela od 67 posto u pirejskoj luci.

Međutim, izgleda kako je svjež kapital na vrhu prioriteta prezadužene Grčke, koja naredne sedmice očekuje novu tranšu finansijske pomoći, ukoliko međunarodni kreditori prihvate listu reformi koju je Tsiprasova vlada predala u petak.

Izvor: Agencije