Grčka: Pronađen grad star više od 2.500 godina

U grobnicama su pronađeni zlatni pečatni prsten i zlatni amulet egipatske boginje (EPA)

Arheolozi su  pronašli antički grad u Grčkoj star najmanje 2.500 godina, prenose agencije.

Istražitelji sa Univerziteta Geteburg i Bournemouth počeli su istraživati ruševine kod sela Vlochos 300 kilometara sjeverno od Atine.

Premda su neke od ruševina bile poznate i ranije, odbacivane su kao nebitno naselje na brdu, navodi se u saopćenju koje je potpisao lider tima Robin Ronnlund.

„Kolega i ja smo naišli na ovu lokaciju u sklopu jednog drugog projekta prošle godine i odmah smo shvatili kako ima veliki potencijal. Činjenica kako niko nije istraživao brdo je misterija“, dodaje on.

Istraživački tim je pronašao ostatke tornjeva, zidova i gradskih kapija na ovom brdu.

Nadaju se kako će uspjeti izbjeći iskopavanja i koriste metode poput radara koji „probija tlo“, a koji će im omogućiti da snime lokaciju i ostave je u stanju u kojem je bila.

Grnčarija i novčići

Tokom prve dvije sedmice terenskog rada u septembru, pronađena je antička grnčarija i novčići koji su iz vremena 500 godina prije Nove ere.

Ronnlund navodi kako se čini da je grad bio u vrhuncu snage u četvrtom i trećem stoljeću p.n.e. prije nego je napušten, moguće zbog rimskih pohoda u tom području.

„Vrlo malo se zna o antičkim gradovima u ovoj regiji i mnogi istražitelji su ranije vjerovali kako je zapadna Tesalija nekako zaostala tokom Antike. Stoga, ovaj projekat popunjava važnu prazninu u znanju o ovom području i pokazuje kako se još mnogo toga može naći na grčkoj teritoriji iz antičkih vremena“, ističe ovaj istraživač.

Izvor: Agencije