Grčka upozorena na mogući bankrot

Grčka pokušava otključati isplatu posljednje tranše kredita pomoći vrijedne 7,2 milijarde eura (EPA)

Grčkoj ističe vrijeme za postizanje sporazuma o reformama s kreditorima, bez kojeg neće biti novih fondova za Atinu, upozorio je šef Evropskog stabilizacijskog mehanizma Claus Regling.

“Ostalo je još malo vremena”, rekao je Regling za današnje izdanje lista Bild.

“Zbog toga danonoćno radimo na sporazumu. Bez sporazuma s kreditorima Grčka neće dobiti nikakve nove zajmove. Tu je i opasnost od bankrota. Mnogo rizika je s tim povezano”, dodao je Regling.

Regling je upozorio da bi čak i neplaćanje Međunarodnom monetarnom fondu bilo opasno, jer bi utjecalo na druge zajmodavce, prenosi Tanjug.

Borba za posljednju tranšu kredita

“S druge strane, paket pomoći može samo produžiti zajmove, kada reforme budu provedene. To je sada slučaj i to je jedini način da Grčka povrati zdravlje svoje fiskalne ekonomije”, zaključio je Regling.

Grčka ljevičarska Vlada već mjesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu posljednje tranše kredita pomoći vrijedne 7,2 milijarde eura.

Pregovori su zapeli kod smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne politike i povećanja poreza na dodatu vrijednost, koje zahtijevaju kreditori, a koje Vlada u Atini oklijeva da provede.

Izvor: Agencije