Grčka usvojila mjere štednje

Grčki parlamentarci usvojili su ključni paket mjera štednje, nakon što su se hiljade ljudi okupile ispred Parlamenta da demonstriraju protiv budžetskih rezova.

Zakon, prema kojem će penzije i plate ponovno bit smanjene, usvojen je sa 153 glasa za, dok je protiv njega bilo 128 parlamentarnih zastupnika.
 
Usvojen je u noći sa srijede na četvrtak, nekoliko sati nakon što je policija koristila suzavac i vodene bombe da rastjera 80.000 demonstranata. 
 
Policija je saopćila da je uhapšeno najmanje 20 ljudi.
 
Smanjen minimalac
 
Usvajanje rezova i povećanje poreza u okviru dvogodišnjeg paketa štednje vrijednog 13,5 milijardi eura je veliki korak za Grčku, koja pokušava osigurati sljedeću tranšu međunarodnog paketa spasa, kao i izbjeći bankrot.
 
Premijer Antonis Samaras rekao je kako bi zemlja bez pomoći ostala bez novca do 16. novembra.
 
“Danas smo preduzeli veliki i odlučujući korak usmjeren prema rastu”, kazao je nakon glasanja.
 
Oštre mjere, koje trebaju biti provedene do 2016. uključuju povećavanje starosne dobi za odlazak u penziju na 67 godina, smanjenje minimalnih prihoda, kao i beneficija.
 
Usvajanje mjera štednje veliki je udarac za koalicionu Vladu koja se sastoji od tri stranke i ima 176 mjesta u Parlamentu.
 
Rezultat pokazuje da opada podrška za nastavak štednje tri godine nakon što je Grčku zahvatila finansijska kriza.
 
Dvije od tri koalicione stranke istjerale su iz svojih redova sedam parlamentaraca koji su glasali protiv paketa mjera štednje.
 
Parlamentarci iz reda treće stranke, Demokratske ljevice, uglavnom su bili suzdržani, prateći politiku svoje stranke.
Vođa stranke Fotis Kouvelis rekao je prije glasanja da ne može podržati reforme tržišta rada sadržane u prijedlogu zakona.
 
‘Kraj drahmofobije’
 
Tokom nekoliko sati žustre debate u Parlamentu, Samaras je priznao da  neke mjere u prijedlogu zakona nisu fer, ali i insistirao da su ključne kako bi se izbjegao bankrot, te kako Grčka ne bi bila primorana da napusti eurozonu i vrati se svojoj staroj valuti, drahmi.
 
“Ovaj prijedlog zakona konačno će riješiti ovu zemlju drahmofobije”, rekao je Samaras.
 
“Mnoge od ovih mjera su fer i trebale su biti preduzete prije nekoliko godina, a da nam to niko nije tražio”, kazao je on.
 
 “Druge nisu fer – smanjivanje plata i penzija – i nema razloga da ovo predstavljam kao nešto drugo, rekao je Samaras, dodavši da zemlja mora usvojiti mjere štednje.
 
Izvor: Agencije