Grčka usvojila štedljivi budžet

Demonstranti su pred parlamentom bacali molotovljeve koktele na policiju (AFP)

Grčka vlada usvojila je u srijedu štedljivi budžet za 2012. godinu, kojem je cilj povećanje poreza i smanjenje državnog duga.

Tri glavne stranke koje podupiru tehničku vladu premijera Lucasa Papademosa glasale su u parlamentu za budžet, paket nepopularnih mjera nužnih za smanjenje deficita i uvjeravanje stranih kreditora da zemlja dovodi u red javne financije.

“Uspješna provedba ovog budžeta obnovit će međunarodni kredibilitet zemlje i stvoriti uvjete za obnovu privrede”, rekao je Papademos pred zastupnicima u parlamentu.

„Ne možemo si priuštiti da se nastavljamo žaliti . . . ovi ciljevi su ambiciozni, ali ostvarivi“.

Nepopularne mjere štednje, kojima je predviđeno smanjenje javne potrošnje, u svojene su sa 258 glasova naprema 300.

No, vođa konzervativne stranke Antonis Samaras jasno je dao do znanja da je budžet podržao isključivo kako bi spriječio bankrot Grčke, te obećao da će ublažiti poreznu politiku i donijeti mjere za rast privrede ako bude pobjednik izbora najavljenih za februar.

“Naše neslaganje i dalje ostaje … odobravamo ovaj budžet jer je on apsolutni prioritet za spašavanje održivosti grčkoga duga”, rekao je Samaras, čija je stranka Nova demokratija favorit na parlamentarnim izborima.

Sukob s policijom

Očekuje se da će grčki bruto društveni proizvod (BDP) ove godine pasti za više od 5.5 posto, četvrtu recesijsku godinu za redom, a vlada za iduću godinu predviđa pad od 2.8 posto. Budžet je izrađen na temelju planiranog deficita od 5.4 posto BDP-a u odnosu na 9 posto ove godine.

Dok su zastupnici raspravljali o budžetu, stotine demonstranata, uglavnom mladih, bacalo je molotovljeve koktele i sukobilo se s policijom pred parlamentom.

Demonstranti su se okupili povodom treće godišnjice ubistva studenta, koje je pokrenulo val nezapamćenih nemira u posljednjih nekoliko decenija i ubrzalo pad tadašnje konzervativne vlade.

Najmanje 24 ljudi, uključujući 14 policajaca, lakše je povrijeđeno, saopćila je policija

Oko 38 demonstranata je uhapšeno, od kojih je 11 pritvoreno zbog napada na policajce i uništavanje privatne imovine.

Izvor: Agencije