Grčka vlada traži glasanje o povjerenju

Koalicija konzervativca Antonisa Samarasa ima tek 154 od 300 mjesta u parlamentu, ali je sve dosad dobivala potrebnu većinu (Reuters)

Vlada grčkog premijera Antonisa Samarasa, čija koalicija desnice i socijalista ima tek vrlo tijesnu većinu u parlamentu, najavila je u srijedu da će na početku zimskog zasjedanja u ponedjeljak zatražiti glasovanje o povjerenju.

“Na početku novog zasjedanja vlada će zatražiti potvrdu povjerenja od parlamenta”, ističe se u priopćenju vlade.

Zimsko zasjedanje grčkog parlamenta počinje u ponedjeljak raspravom o prijedlogu proračuna za 2015. koji od utorka u Ateni analiziraju visoki predstavnici međunarodne trojke grčkih vjerovnika, EU-a, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Napetost raste

Koalicija konzervativca Antonisa Samarasa, na vlasti od lipnja 2012., ima tek 154 od 300 mjesta u parlamentu, ali je sve dosad dobivala potrebnu većinu, pa i u vezi s politički osjetljivim pitanjima, prenosi Hina.

No, napetost unutar stranaka raste s približavanjem predsjedničkih izbora na kojima se treba izabrati nasljednik Carolosa Papouliasa čiji mandat istječe u ožujku 2015. godine.

Kad se ne bi skupilo dovoljno zastupnika za izbor novog šefa države, parlament bi se mogao raspustiti i organizirati prijevremeni izbori.

Vlada se nada povratku rasta

To Samarasova vlada želi izbjeći te u priopćenju opetuje da će “postupak izbora predsjednika početi, kao što predviđa ustav, mjesec dana prije isteka aktualnog mandata, odnosno u veljači 2015.”

Grčka vlada se nada da će dotad moći izvijestiti o povratku rasta u trećem tromjesečju, nakon šestogodišnje recesije i da će se riješiti skrbništva vjerovnika te da neće tražiti nove međunarodne zajmove nakon prosinca 2014.

Izvor: Agencije