Grčka: Zlatna zora može na euroizbore

Zlatna zora, koja je 2012. godine dobila 18 zastupnika u grčkom Parlamentu, treća je najsnažnija stranka u zemlji (Getty Images)

Grčki Vrhovni sud je odobrio da ekstremno desničarska stranka Zlatna zora sudjeluje na predstojećim izborima za Europski parlament, priopćio je odvjetnik te stranke.

“Očekivali smo takvu odluku. Vjerujemo u grčko pravosuđe”, rekao je odvjetnik Zlatne zore Pavlos Sarakis za AFP, prenosi Tanjug.

Odobrenje suda je doneseno unatoč kriminalističkoj istrazi protiv te političke stranke, čijih šest zastupnika, uključujući njihovog lidera, u zatvoru očekuju suđenje.

Među dokazima koji se koriste protiv te stranke su optužbe za nasilje prema političkim protivnicima, kao i ubojstvo pakistanskog imigranta i grčkog ljevičarskog glazbenika, podsjeća AFP.

Treća stranka u Grčkoj

Zlatna zora, koja je 2012. godine dobila 18 zastupnika u grčkom Parlamentu, treća je najsnažnija stranka u zemlji.

Parlament Grčke izglasao je u prosincu suspenziju financiranja stranke, čime je ispunjena zakonska odredba o kažnjavanju stranaka optuženih za kriminalne aktivnosti.

Podrška toj stranci je znatno opala prošle godine s maksimalnih 13 posto od srpnja, nakon što je jedan njihov simpatizer ubio glazbenika Pavlosa Fysassa.

Međutim, podrška je nakon toga ponovno porasla, nakon ubojstva dva pripadnika Zlatne zore u prosincu, za koje su odgovornost preuzeli ljevičarski ekstremisti.

Izvor: Agencije