Grčke vlasti i Savez osuđuju fašistički transparent ‘Nož, žica, Srebrenica’

Vasiliadis je izrazio nedvosmislenu osudu ponašanja dijela navijača tokom utakmice (Anadolija)

Nogometni savez Grčke osudio je potez svojih navijača zbog transparenta “Nož, žica, Srebrenica” na meču u Atini i izvinio se gostima iz Bosne i Hercegovine.

Grčke pristalice na nedjeljnom meču protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji postavile su pomenuti baner iza gola čuvara mreže Bosne i Hercegovine Asmira Begovića, zbog čega Nogometni savez Grčke najvjerovatnije očekuje kazna Evropske nogometne asocijacije.

“Nogometni savez Grčke duboko žali zbog neprihvatljivih transparenata s fašističkim sadržajem tokom jučerašnjeg susreta. Takav potez osuđuje se u apsolutnoj većini i šteti fer-pleju, sportskom duhu i grčkom gostoprimstvu. To je akcija marginaliziranog dijela pristalica i pravi ogromnu štetu drugim, pravim navijačima”, navodi se u saopćenju, koje prenose grčki mediji.

‘Nije stav grčkog naroda’

Ranije je zamjenik grčkog ministra kulture i sporta Giorgos Vasiliadis osudio isticanje transparenta “Nož, žica, Srebrenica” na nogometnoj utakmici Grčka – Bosna i Hercegovina (1:1) te kazao kako će počinioci biti identificirani i oštro kažnjeni.

Pismom objavljenim u ponedjeljak ujutro, Vasiliadis je zatražio da budu uhapšeni oni koji su držali transparent tokom utakmice.

U ime grčke Vlade, Vasiliadis je izrazio nedvosmislenu osudu ponašanja dijela navijača tokom utakmice.

Kazao je kako su istaknuti fašistički transparenti koji se odnose na masakr nad Bošnjacima u Srebrenici, što je “neprihvatljiv incident te nije u skladu s principima i vrijednostima Republike Grčke i ni na koji način ne odražava mišljenje grčkog naroda”, prenose grčki mediji.

Dodao je kako takvim fašističkim istupima nema mjesta u Grčkoj te rekao kako policija traga za počiniocima.

Na utakmici zastave Srbije

Izrazio je namjeru da se počiniocima doživotno zabrani ulazak na stadione.

Na utakmici četvrtog kola kvalifikacije grupa H za odlazak na SP 2018. godine u Rusiji, na tribinama stadiona “Georgios Karaiskakis”, istaknut je transparent “Nož, žica, Srebrenica”, kao i zastave Srbije.

Neki navijači nosili su majice “četnici sa severa“, a prolamalo se: “Grčka,  Srbija,  j… Bosnu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije