Grčki navijači nerado investiraju u klub

Najstariji grčki nogometni  klub mogao bi postati najnovija žrtva ekonomske krize.

Nakon niza poraza i odlaska najboljih strijelac, Panathinaikos se obratio za pomoć navijačima.

Ali, kako iz Atine javlja reporter Al Jazeere John Psaropoulos, reakcije su za sada slabe.

Neki od najboljih igrača Panathinaikosa potpisali su ugovore s rivalskim klubovima.

Ostali su nezadovoljni, gube utakmice u posljednjim minutama i čini se da ih rezultati ne zanimaju.

Smanjenje plata

“Panathinaikos i dalje ima zvijezde, snažne igrače sa unosnim ugovorima. Pokušat ćemo im smanjiti plate kako bismo opstali.

Govorimo o smanjenju od 50 posto za sedam ili osam igrača. To je jedini način da Panathinaikos ne bankrotira”, kaže generalni direktor kluba Vasilis Konstantinou.

Poput ostatka Grčke, Panathinaikos smanjuje troškove gdje god može.

„Tim troši milion i po dolara mjesečno na iznajmljivanje olimpijskog stadiona, iako taj iznos ne može priuštiti. Tri hiljade navijača, koje ovih dana uspije okupiti na utakmicama, izgledaju bijedno na stadionu predviđenom za 70.000 posjetilaca. U martu će se preseliti odavde i vratiti na svoj historijski stadion u centru grada”, javlja Psaropoulos.

Nekad je to bio prvi stadion sa travnatim terenom i adekvatnim osvjetljenjem. Sada je pravi antikni spomenik. Ali, najvjernijim navijačima to ne smeta, jer se klupske prostorije nalaze u blizini.

Ogroman dug

„Za nas navijače, to može biti samo dobra stvar. Ovaj stadion je mnogo topliji  od olimpijskog. To će biti povratak u naše prirodno okruženje, u samo srce Panathinaikosa”, kaže navijač Antonis.

Ali s dugovanjima od 35 miliona dolara, klub je već bankrotirao. Prethodni vlasnik, jedna bogata grčka porodica, stavila ga je na prodaju.

Prošle godine je osnovana neprofitna organizacija koja je trebala prodati dionice kluba navijačima.  Deset mjeseci kasnije, kupilo ih je jedva 9.000 ljudi, a klub zaradio tek nešto više od tri miliona dolara.

Navijači tvrde da će novac završiti u džepu starih vlasnika, koje krive za lošu upravu i propast kluba, ali nisu izgubili nadu da bi im njihov klub, čiji je sretni broj 13, još mogao prirediti neko iznenađenje.

Izvor: Al Jazeera