Grčki novinari se bore za svoj list

Vlada Grčke u Parlament je dostavila paket mjera štednje, o kojem će se glasati u srijedu, za kada su najavljeni masovni protesti širom zemlje.

No, dio nezadovoljnih Grka danima izlazi na ulice i iskazuje nezadovoljstvo mjerama štednje.

Uoči glasanja političara o novim mjerama štednje, širom te zemlje traju pripreme za generalni štrajk. Narednih dana na ulice će izaći radnici javnog transporta i taksisti, advokati i sudije, medicinski radnici.

No, jedna grupa novinara odlučila se aktivno boriti protiv krize.

Val otkaza u Grčkoj nije zaobišao ni novinare. No nekoliko njih, nakon što su ostali bez posla, uzeli su stvar u svoje ruke i napravili radna mjesta koje su izgubili.

“Projekat su pokrenuli uposlenici lista Elefterotipija, novine koja je prošla kroz užasnu krizu i koja je sada zatvorena. Tada je nekolicina radnika odlučila uzeti stvari u svoje ruke. Svako od njih uložio je po 1.000 eura kako bi pokrenuli jednu drugačiju novinu. Neki to nazivaju nasljedstvom Elefterotipije, no ja mislim da je ovo nešto mnogo bolje. Ovo je novina novinara”, kaže direktor lista Nikolas Voulesis.

Nezavisnost najvažnija

Sada za list radi 130 radnika. Jedna od njih je i urednica rubrike koja se bavi zdravstvom Danny Vergou, koja je u ovaj posao uložila sve.

“Novina za koju sam radila posljednjih 15 godina obustavila je plate prošlog augusta. Bila sam nezaposlena godinu dana. Imam kćerku, koja puni pet sad za Božić, a ja sam samohrana majka. Iako sam imala potrebu da se zaposlim bilo gdje, čekala sam da počnemo ovaj projekat, jer je vrlo bitno raditi kao novinar i biti slobodan bez ristrikcija zbog nečijih interesa”, rekla je ona.

Budući da nemaju vlasnika, sloboda i objektivnost je nešto čime se ovaj list hvali. Prema riječima urednika unutrašnje rubrike Nikolasa Ziroganosa, po tome su jedinstveni u Grčkoj.

“Najvažnija stvar je da smo nezavisni, što je veliko pitanje u grčkoj štampi i medijima. Također, ovo je udruženje, a ne kompanija, što nam malo olakšava situaciju u vremenu krize. Ovo je prvi put da neko pokuša ovako nešto u Grčkoj. Čime će ovo uroditi, ne znamo, ali dajemo sve od sebe”, zaključio je Ziroganos.

Izvor: Al Jazeera