Grčki otkup obveznica od 13 milijardi dolara

Vlada Antonisa Samarasa pokušava spriječiti bankrot (EPA)

Grčka agencija za upravljanje dugovima PDMA saopćila je da je pokrenula dobrovoljni otkup državnih obveznica po značajno sniženim cijenama, što je uslov za primanje najnovije tranše zajma od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Očekuje se da će program, u vrijednosti od 13 milijardi dolara, doprinijeti stabiliziranju ogromnog javnog duga.

U saopćenju se navodi da su kvalificirani vlasnici obveznica pozvani da do petka dostave grčke vrijednosne papire kako bi im bilo isplaćeno između 32,2 i 40,1 posto njihove nominalne vrijednosti, prenosi AFP.

Otpis duga

Učesnicima će biti uručeni novi šestomjesečni zapisi, koje izdaje Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), ukupne vrijednosti do deset milijardi eura.

U martu su grčki privatni kreditori već pristali na otpis blizu 107 milijardi eura vrijednog grčkog javnog duga, a brojne banke i osiguravajuće kompanije u potpunosti su otpisale potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu.

EU i MMF su prošle sedmice dogovorili oslobađanje 43,7 milijardi eura u vidu četiri tranše od decembra do marta, što će Grčkoj pomoći da izbjegne bankrot.

Međutim, zabrinuti da grčki dug ponovo ponovno dostiže neodržive nivoe uprkos otpisu duga od strane privatnih kreditora, međunarodni zajmodavci insistiraju da Atina pokrene niz koraka, uključujući program dobrovoljnog otkupa obveznica.

Izvor: Agencije