Grčki parlament odobrio novi paket pomoći

Grčki premijer Alexis Tsipras je osigurao dovoljno glasova da dobije odobrenje grčkog parlamenta za novi paket finansijske pomoći ovoj zemlji.

Glasanje je održano nakon parlamentarne sjednice koja je trajala cijelu noć.

Tsipras je zahvaljujući podršci opozicije prešao prag od 151 glasa koliko je bilo potrebno da se paket odobri. Grčki parlament ima 300 zastupnika.

Tsipras je prethodno pozvao zastupnike da odobre sporazum sa kreditorima o trećem paketu međunarodne pomoći u vrijednosti od 85 milijardi eura, nazvavši ga “nužnim zlom za naciju”.

Obraćajući se parlamentu prije glasanja, Tsipras je rekao da ministra finansija, Euclida Tsakalotosa, čeka bitka sa ministrima finansija eurozone, koji sastanak imaju danas, jer treba spriječiti opasnost od nametanja kredita za premošćavanje, koji je on nazvao “povratkom na krizu bez kraja”.

Sukob na sjednici

To je ono što se Grčkoj nudi umjesto paketa pomoći, kazao je premijer, a prenosi Reuters.

U raspravi je došlo do sukoba među članovima vladajuće ljevičarske Syrize.

Šefica parlamenta Zoe Konstantopoulou je kritikovala Tsakalotosa, a mladi Syrize su istakli da bi Grčka trebalo u potpunosti da napusti eurozonu, dok je najveći partijski euroskeptik, Panagiotis Lafazanis, pozvao na nacionalni pokret protiv mjera štednje, zbog čega ga je Vlada kritikovala.

U nezvaničnoj noti grčke vlade je navedeno da Lafazanis najavljuje model nove političke grupe, s namjerom da u zemlju vrati valutu drahmu, odnosno da je izabrao drugačiji put od Vlade i Syrize.

Atina i njeni međunarodni kreditori postigli su nedavno, nakon maratonskih pregovora, dogovor o trećem paketu finansijske pomoći, vrijednom približno 86 milijardi eura. Time će Grčka izbjeći bankrot.

Izvor: Al Jazeera i agencije