Grčki parlament odobrio povećanje poreza

Vlada kaže da je cilj nove mjere sakupiti ove godine 2,3 milijarde eura (AP)

Grčki parlament usvojio je u subotu nacrt zakona o povećanju poreza, što je uslov za nastavak isplate pomoći toj zemlji, prenosi Hina.

Tekst je odobren sa 162 glasa za, od ukupno 300, a mjera uvodi novi porez od 42 posto za Grke koji zarađuju više od 42.000 eura godišnje.

Vlada kaže da je cilj nove mjere sakupiti ove godine 2,3 milijarde eura.

“Nismo za povećanje poreza, ali u sadašnjoj situaciji moramo izvesti zemlju iz krize“, rekao je zamjenik ministra finansija Giorgos Mavraganis.

Opozicija kaže da će povećanje poreza otežati ionako tegoban život običnim građanima. Glavna opoziciona Radikalna lijeva koalicija kaže da je štednja “uništila srednju klasu u zemlji”.

Napori Grčke na suzbijanju bezočnih utajivača poreza, kao što su ljekari i advokati, posustaju i moraju biti pojačani, ukazano je u izvještaju Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, objavljenom krajem decembra prošle godine.

Polovina duga

Atina je prikupila samo polovinu poreskog duga i provela manje od polovine poreske kontrole od one koju je trebalo obaviti u okviru cilja koji su joj postavili njeni strani kreditori, pokazalo je istraživanje međunarodnih kreditora koje je obavljeno u novembru.

“Misija izražava zabrinutost zbog neaktivnosti vlasti i što slabi borba protiv utaje poreza od strane veoma bogatih stanovnika i pripadnika slobodnih profesija”, navedeno je u izvještaju.

Vlasti Grčke su do kraja septembra provele 440 provjera bogatih poreskih obveznika za koje se sumnja da izbjegavaju plaćanje poreza, a ovogodišnji cilj je 1.300 takvih kontrola.

Do sada je u Grčkoj prikupljeno oko 1,1 milijardu eura neizmirenih poreza, što je također manje od ciljnih dvije milijarde eura.

Kreditori su pozvali vladu Grčke da poveća naplatu poreza i da se koncentrira na slučajeve za koje postoji najviše izgleda da daju rezultat, prenijela je agencija Reuters.

“Ljekari i advokati su dobri primjeri za početak”, naveli su kreditori.

Utaja poreza je endemska bolest Grčke koja otežava Vladi da poboljša svoje finansije u okviru sporazuma o međunarodnoj pomoći za spašavanje, vrijednog 240 milijardi eura.

Izvor: Agencije