Grčki Parlament usvojio novi paket reformi

Grčki premijer Alexis Tsipras, dobio je u četvrtak rano ujutro podršku Parlamenta za drugi paket reformi potrebnih kako bi Grčka bila kadra dobiti finansijsku pomoć.

Kreditori zadovoljni

Međunarodni kreditori izrazili su zadovoljstvo nakon što je grčki Parlament izglasao drugi set reformskih zakona koje povjerioci traže u zamjenu za treći paket pomoći Atini.
‘Prva procjena Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda je da su grčke vlasti blagovremeno i na zadovoljavajući način usvojile drugi set mjera’, navela je glasnogovornica EK-a Mina Andejeva na svom nalogu na Twitteru.
Drugi set reformskih zakona neophodan je da bi međunarodni povjerioci odobrili treći paket pomoći Atini, vrijedan oko 85 milijardi eura.

Prva serija reformi, koja se fokusirala uglavnom na poreze i budžetsku disciplinu, izazvala je prošle sedmice pobunu među članovima stranke Syriza i prošla jedino zahvaljujući glasovima proevropskih opozicionih stranaka.

Ovaj put nacrt zakona koji sadrži pravosudne reforme i reforme bankarskog sistema, lako je prošao u Parlamentu i na kraju dobio podršku 230 zastupnika u Parlamentu, od ukupno 298 prisustnih, 63 parlamentarca su glasala protiv, a pet je bilo suzdržanih, prenosi Hina.

Interesi naroda

Trideset i šest od 149 zastupnika Ciprasove Syrize, glasalo je protiv ili se suzdržalo, što je manje nego prošle sedmice,  kada je usvajan prvi paket.

Ovo drugo glasanje u sedam dana otvara put finalizaciji trećeg plana pomoći za Grčku u vrijednosti najmanje 80 milijardi eura za tri godine, o čemu se Grčka načelno dogovorila 13. jula s Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Radilo se o “teškom izboru”, rekao je pred Parlamentom Tsipras, pozivajući zastupnike da podrže reforme.

“Danas svi moramo redefinirati mogućnosti koje su pred nama, s obzirom na nove okolnosti”, rekao je premijer.

Tsipras je uoči glasanja kazao da je odlučan ne napustiti Vladu te nastaviti borbu kako bi se poboljšali uvjeti plana pomoći koji je zaključen s vjerovnicima.

“Prisustvo ljevice u Vladi je utvrda za odbranu interesa naroda i ne dolazi u obzir da tu utvrdu dobrovoljno napustim”, rekao je premijer, čijoj parlamentarnoj i vladinoj većini neki predviđaju teške dane, nakon pobune više članova koji su se usprotivili ranijem dogovoru s vjerovnicima.

“Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama”, kazao je premijer pred parlamentarcima.

Primorani na teški kompromis

“Bili smo primorani na teški kompromis… naša ekonomija i naš bankarski sistem bili su na rubu i bili smo na rubu Evrope, u kojoj dominiraju konzervativne snage opsjednute štednjom”, rekao je Tsipras, dodajući da će Vlada iskoristiti sve mogućnosti kako bi se poboljšao konačni tekst sporazuma.

Kreditne institucije žele završiti pregovore s Grčkom o trećem paketu pomoći u drugoj polovici augusta.

Vlada je saopćila kako se nada da  pregovori mogu početi već ove sedmice i završiti do 20. augusta.

Unatoč nekim manjim incidentima, ovaj put se nije ponovilo nasilje od prošle sedmice kada je usvajan prvi paket reformi.

Izvor: Al Jazeera i agencije