Grčki porezi guše dobrotvorne organizacije

Zbog državnog poreza na imovinu, mnoge dobrotvorne organizacije u Grčkoj mogle bi se zatvoriti. Vlada uvođenjem poreza pokušava prikupiti novac za isplatu dugova stranim kreditorima, što ugrožava privatni sektor.

Yanis Cangaras ne može hodati od 19. godine. Boluje od dječje paralize i proteklih 58 godina živi u utočištu za neizlječive. Ta privatna dobrotvorna organizacija osnovana je prije 123 godine. Financira se iznajmljivanjem doniranih nekretnina.

No, porezi na imovinu toliko su povećani tijekom ekonomske krize, da su im nekretnine postale teret. Prošle godine organizacija je platila porez od dva milijuna dolara – 84 posto prihoda.

Ove godine je prodala dio imovine da bi isplatila zaostatak od 4,5 milijuna dolara. Direktorica ove organizacije Ioanna Iliadis kaže da više ne namjerava plaćati porez.

Država profitira na izbjeglicama

“S obzirom na to da nemamo dodatne prihode od prodaje imovine, naš prioritet su hrana i lijekovi, pa tek onda plaće. Imamo 112 zaposlenih, kojima plaće nismo isplatili godinu dana. Naravno da više nećemo plaćati poreze. Neka me zatvore ako žele”, kaže Ioanna Iliadis.

Privatne organizacije prihvatile su veliki broj siromašnih Grka tijekom krize, ali čini se da im Vlada ne planira pomoći i preuzeti dio obveza.

“Grčki porezni zakon nemilosrdan je prema privatnim dobrotvornim organizacijama. Plaćaju 29 posto poreza na prihod od iznajmljivanja nekretnina. Nemaju porezne olakšice. Potencijalni donatori ne dobijaju poticaj da im doniraju novac. Država ne samo da im ne pomaže, nego na njima profitira”, izvještava iz Atene reporter Al Jazeere John Psaropoulos.

Vlada tvrdi da ne želi nikome davati mogućnost da zlouporabi olakšice.

“Zatražili smo od resornih institucija da sastave listu neprofitnih organizacija koje se bave dobrotvornim radom. Rečeno mi je da ih ima 1.200. Provest ćemo provjere kako bismo utvrdili kojima od njih doista treba pomoći”, kaže Tryfon Alexiadis, zamjenik grčkog ministra financija.

Obavljaju državni posao

Osnivač jednog od najvećih privatnih domova za nezbrinutu djecu u Grčkoj kaže da je Vlada već započela taj proces. Ove godine je platio više od 60.000 dolara poreza na imovinu. Smatra da se državni sektor na ovaj način obračunava s privatnim.

“Vlast je formirala nevladine organizacije koje služe interesima različitih političara. Ima organizacija koje ne rade ono što bi trebale, a vas progone ako radite, samo kako bi prikrile vlastite nedostatke”, kaže Kostas Yiannopoulos iz organizacije Hamogelo.

Poput Utočišta za neizlječive, organizacija Hamogelo nikad od države nije tražila novac za obavljanje – državnog posla. Ali u Grčkoj je mnogo onih koji ne gledaju na to dobronamjerno.

Izvor: Al Jazeera