Grčki prijedlog: ‘Gornja Makedonija’ ili ‘Nova Makedonija’

Nikos Kocijas je ranije navio da grčki prijedlog nije tipa 'uzmi ili ostavi' (EPA)

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, čiji dolazak u Skoplje je najavljen za četvrtak, izjavio je uoči te posete da je Makedoniji već poslat tekst sa grčkim predlozima novog imena te države i agenda narednih koraka u procesu razgovora.

“Pripremili smo tekst sa našim predlozima u celosti kako u odnosu na otvorene probleme koje imamo sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonija, tako i o budućoj agendi o saradnji koja će doneti koristi za obe zemlje”, rekao je on za grčku državnu televiziju ERT.

Kocijas je ranije navio da taj predlog nije tipa “uzmi ili ostavi”, kao i da će makedonska strana moći da stavi primedbe na njega.

Kako su u ponedelnjak preneli grčki mediji, predlog Atine napisan je na 20 stranica sa 55 paragrafa o svim otvorenim pitanjima u vezi sa novim imenom Makedonije.

Mediji su naveli da se u tom predlogu spominju dva moguća resenja – “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”, s tim da je ovaj prvi predlog, kako se spekuliše, izvesniji od drugog.

Bez saglasnosti u grčkoj Vladi

Iako predstavnici obeju strana tvrde da pregovori napreduju dobro i da se rešenje novog imena očekuje do leta, u grčkoj Vladi ne postoji potpuna saglasnost u vezi sa tim pitanjem.

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je da je predstojeći  dolazak Kocijasa mogućnost za približavanje rešenju dvoipodecenijskog problema koji Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije.

On je, međutim, nedavno izjavio da, ako i dođe do zajedničkog predloga, pitanje je kako će to prhvatiti građani Grčke i Makedonije.

Za utorak je najavljen susret grčkog premijera i lidera Sirize Aleksisa Ciprasa i koalicionog partnera u Vladi Panosa Kamenosa, koji predvodi stranku Nezavisni Grci.

Teme njihovog razgovora su, osim imena Makedonije, pomenuti problemi u vezi sa dvojicom grčkih vojnika koji se nalaze u zatvoru u Turskoj i pitanjem problematičnog vlasnika grčkog fudbalskog kluba PAOK, koji je nedavno na teren istrčao sa pištoljem za pojasom.

Izvor: Agencije