Grčki sud: Nema izručenja turskih oficira

Zvanična Ankara optužuje prebjegle vojnike i oficire da su bili umiješani u pokušaj puča i ubistva turskog predsjednika (Reuters)

Grčki sud odbacio je zahtjev za izručenje trojice turskih oficira koji su prebjegli u Grčku poslije neuspjelog vojnog udara u Turskoj, sredinom jula, saopćili su danas advokati i zvaničnici suda.

Tada je prebjeglo osam turskih oficira, koje zvanična Ankara optužuje kako su bili umiješani u puč i pokušaj ubistva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski oficiri (tri majora, tri poručnika i dva potporučnika) te optužbe odbacuju.

„Veoma sam zadovoljna, oni ne bi trebalo da budu isporučeni… Sud je bio objektivan“, rekla je Reutersu advokatica vojnika po službenoj dužnosti Stavroula Tomara.

Sud je procijenio kako bi lična sigurnost oficira bila ugrožena ako bi se vratili u Tursku, javlja AFP.

Nedovoljno dokaza

Ocijenjeno je i kako turske vlasti nisu pružile dovoljno dokaza koji bi ih povezali sa neuspjelim vojnim udarom.

Grčka policija je 16. jula uhapsila osam vojnika koji su vojnim helikopterom tipa Sikorsky sletjeli u grad Aleksandropolis i oni su zatražili azil u Grčkoj.

Nedugo nakon pokušaja udara, grčki premijer Alexis Tsipras je telefonom nazvao Erdogana i potvrdio mu kako će se učiniti „sve što je potrebno“ kako bi se osiguralo izručenje osam oficira koji su prebjegli u Grčku, podsjeća Daily Sabah.

Izvor: Agencije