Grčkoj prijeti još 150 novih reformi

Grčka je provela 60 posto zatraženih reformi, o dvadesetak posto Vlada još pregovara, a za ostale tek treba napraviti plan (AFP)

Međunarodni povjerioci Grčke zatražit će da ta zemlja provede još 150 novih reformi u privredi koja je na rubu propasti, piše njemački sedmičnik Spiegel.

Pozivajući se na privremenu verziju stručnog izvještaja trojke povjerilaca – Evropska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) – Spiegel dodaje da će Atina dobiti još dvije godine za dovršenje reformi koje su joj nametnute, ali će to kašnjenje koštati od 30 do 38 milijardi eura.

Grčka je provela 60 posto zatraženih reformi, po izvještaju koje navodi sedmičnik.

O dvadesetak posto reformi Vlada još pregovara, a za ostale tek treba napraviti plan, prenosi Fena.

Otpis potraživanja

U izvještaju se sugerira da povjerioci Grčke, pa i druge evropske zemlje, pristaju na otpis dijela svojih potraživanja, što bi značilo da spašavanje Grčke finansiraju poreski obveznici tih zemalja.

ECB ne može otpisati Grčkoj svoja potraživanja, jer bi to značilo da finansira tu zemlju, što je zabranjeno evropskim ugovorima, ali je izražena spremnost da se odrekne svake zarade na njima.

U izvještaju se spominju i druge mjere, naprimjer automatsko povećanje poreza ako se reforme ne provedu na vrijeme.

Grčka mora uvjeriti trojku da je ostvarila dovoljan napredak u provođenju reformi kako bi potom dobila paket pomoći vrijedan 31,5 miliona dolara, bez koga će otići u stečaj.

Izvor: Agencije