Grčkoj produžena pomoć na četiri mjeseca

Grčka i ministri finansija eurozone, dogovorili su se večeras da paket pomoći Grčkoj bude produžen za četiri mjeseca, saopćili su ministri eurozone.

“Riješeno je. Na četiri mjeseca”, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Reuters.

Sporazum koji je stavljen pred ministre finansija eurozone probudio je oprezni optimizam i uoči samog početka sastanka. Grčki mediji ranije su javljali da će sporazum predvidjeti četiri mjeseca produženja paketa pomoći, te da neće biti novih mjera štednje.

Prethodne izjave evropskih zvaničnika ukazivale su na to da bi se dogovor o novom pristupu krizi u Grčkoj mogao postići.
 
Zvaničnici eurozone 
 
Pred njima se nalazio nacrt zajedničke izjave grčkih i zvaničnika eurozone. Taj nacrt je bio preduslov za produženja kreditne linije za Atinu.
 
S druge strane, grčki mediji su javili kako u spomenutom nacrtu stoji da će produženje biti četiri mjeseca, da će sporazum Grčke i njenih kreditora biti fleksibilniji, da neće biti novih mjera štednje, te da nema jednostranih poteza.
 
Grčki ministar finansija Janis Varufakis bio je uvjeren da će sa ministrima finansija eurozone pronaći zajednički jezik, te da će oni uvažiti napore njegove Vlade.
 
“Grčka vlada je prevalila ne jednu, već deset milja, sad očekujemo da nas partneri sačekaju ne na pola, već na petini puta. Ne sumnjam da će ovo biti veoma kolegijalna rasprava i nadam se da ćemo na kraju izaći uz bijeli dim”, kazao je on.
 

Izvor: Al Jazeera i agencije