Grčkoj smeta ezan i učenje Kur'ana u Aji Sofiji

Grcima je učenje ezana u Aji Sofiji bila 'neprihvatljiva provokacija' (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je priopćenje Grčke, čiji su diplomati izrazili nezadovoljstvo u svezi s učenjem Kur’ana i ezana u istanbulskoj Aji Sofiji.

Nakon što je u Aji Sofiji organiziran program povodom obilježavanja odabrane noći Lejletul-kadr, grčko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako to predstavlja “neprihvatljivu provokaciju”.

Po njihovu mišljenju, “danas je potrebno poticati na međureligijski dijalog, a ne slabiti ga”.

Službena Ankara osudila je navode grčkih diplomata te je istaknuto kako su Grci, umjesto da turskom narodu upute čestitku povodom mjeseca ramazana i noći Lejletul-kadr, pokušali iskriviti učenje Kur'ana i ezana u Aji Sofiji.

Problemi muslimana u Grčkoj

“Jasno je stanje Grčke kad je u pitanju sloboda na vjeru, što spada u temeljna ljudska prava”, piše u turskom priopćenju. Navedeno je, također, kako je muslimanska turska manjina u Grčkoj već dulje izložena pritiscima u svezi sa slobodom vjeroispovijesti.

Također je naglašeno da je i ove godine muslimanima u Solunu odbijen zahtjev za klanjanje bajram-namaza u jednoj od povijesnih džamija, s obzirom na to da taj grad nema džamiju koja je otvorena za molitvu.

“U tom smislu, postavlja se pitanje šta Grčka razumije iz pojma međureligijskog dijaloga, jer u Solunu nema nijedne džamije otvorene za molitvu. Pozivamo Grčku da postane moderna, demokratska zemlja, koja poštuje druge vjere”, poručila je Ateni službena Ankara.

Izvor: Agencije