Grčku ljuti stav Njemačke zbog odštete

Odnosi između Grčke i Njemačke sve su hladniji. Službena Atina uputila je protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, optužujući ministra financija te države Wolfganga Schaublea da je na konferenciji za novinare uvrijedio grčkog kolegu Yanisa Varoufakisa, nazivajući ga „nevjerovatno naivnim“.

Međutim, u sjeni komentara ministara finansija dviu država, stari kamen spoticanja, ponovno je uzburkao međunarodne vode. Riječ je o odšteti za grčke žrtve njemačke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Distomo je malo mjesto udaljeno 50-ak kilometara od Atine. Spomenici prikazuju mračne scene iz juna 1944. godine kada su njemačke trupe SS divizije, u znak odmazde za partizanske napade, ubile 214 civila ovog mjesta.

Ovo dešavanje je vraćeno u centar pažnje, nakon što je Grčka vlada zatražila kompenzaciju od Njemačke.

U obraćanju Parlamentu grčki premijer Alexis Tsipras naglasio je kako kompenzacijskim ugovorom iz 1961. godine Grčka nikada nije dobila odštetu zbog nacističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

„Taj ugovor nije obuhvatio kompenzaciju za štetu koju je pretrpjela država, nego samo kompenzaciju za žrtve nacizma u Grčkoj. Naravno da ni u jednoj tački nisu razmotreni prisilni zajmovi, nadoknade za žrtve ratnih zločina, gotovo pa potpuno uništavanje državne infrastrukture te nestanak državne ekonomije tokom rata i okupacije“, kazao je Tsipras.

Upozorenje pljenidbom

Grčki ministar pravde Nikos Paraskevopoulos upozorio je da bi Vlada, na osnovu presude Vrhovnog suda Grčke iz 2000. godine, mogla posegnuti za pljenidbom njemačke imovine u svrhu kompenzacije za ratne zločine, imovine u vlasništvu Njemačke arheološke škole ili Goethe instituta u Atini.

Iako je Međunarodni sud u Hagu odbacio odluku o pljenidbi njemačke imovine u Atini, kao instrument provođenja odluke Vrhovnog suda Grčke, profesor Stelios Perakis naglašava kako je ključna stvar proglašenje Njemačke krivom.

„Tačno je da je pod međunarodnim pravom, konkretno kada je riječ o kulturološkim objektima u državnom vlasništvu, zakon drugačiji nego za obične nekretnine u vlasništvu građana. Ključna stvar ove presude jeste da Njemačka mora platiti odštetu“, ističe.

Grupa građana koja zahtijeva odštetu za štetu nanesenu tokom Drugog svjetskog rata jučer se okupila ispred Njemačke ambasade u Atini. Član Nacionalnog vijeća za naplatu ratne odštete Aristomenis Sigelakis tvrdi kako njihov zahtjev nije osveta protiv Njemačke za paket mjera štednje nametnut Grčkoj.

„Pojedinci se pitaju: Zašto se ovaj problem spominje sada? Vijeće koje se decenijama bori za pravdu grčkih žrtava radi nezavisno od današnjih dešavanja i trenutne situacije u državi. Kada smo počeli našu pravnu bitku, nismo mogli ni naslutiti da će Grčka danas biti u ovako teškoj situaciji, niti smo mogli dovesti u vezu pitanje ratne odštete sa paketom mjera štednje“, rekao je Sigelakis.

Prije 15 godina Vrhovni sud Grčke donio je presudu da Njemačka grčkim žrtvama mora isplatiti odštetu u iznosu 28 miliona eura.

Međutim, ta odluka nije mogla biti provedena jer, prema zakonu Grčke, za izvršenje presude protiv neke suverene države, tužba prethodno mora dobiti saglasnost ministra pravde, koja je u ovom slučaju izostala.

Izvor: Al Jazeera i agencije