‘Greatest hits’ grupe ‘Eagles’ najprodavaniji album svih vremena

Nakon smrti pjevača Glenn Freya 2016. godine, grupa se reformirala i nastavila s turnejama već sljedeće godine (EPA)

Box set najvećih hitova Eaglesa pretekao je Thriller Michaela Jacksona kao najprodavaniji album svih vremena, po podacima američkog diskografskog udruženja.

The Eagles: Their Greatest hits 1971-75 kompilacija je prva četiri albuma country-rock grupe i prodata je u 38 miliona primeraka, pretekavši tako Thrillerovih 33 miliona.

Ta je ploča ionako bila najprodavanija 2009. godine, kada ju je pretekao Thriller, kojem je povećana prodaja neposredno nakon smrti Michaela Jacksona.

Računa se i streaming

Hotel California, album “Eaglesa” iz 1976. godine, s istoimenimem hit singlom, na trećem je mjestu najprodavanijih sa 26 miliona prodanih primeraka.

Novi sistem rangiranja uključuje fizičku prodaju albuma i streaming, koji ranije nije bio uključen u kalkulaciju.

“Zahvalni smo svojim porodicama, našim menadžerima, našem timu, ljudima na radijima i, najviše, vernim obožavaocima, koji su ostali uz nas kroz sve uspone i padove tokom 46 godina. Bila je to vožnja za pamćenje”, rekao je Don Henley, 71, suosnivač “Eaglesa”, u izjavi koju prenosi časopis Rolling Stone.

Nakon smrti pevača Glenn Freya (67) 2016. godine, grupa se reformisala i nastavila sa turnejama već sledeće godine i još je aktivna.

Izvor: Agencije