Greening: Utješne riječi ne pomažu Sirijcima

Za pomoć sirijskom stanovništvu u izbjeglištvu Velika Britanija izdvojila novih 25 miliona eura.

Izbjeglice, Velika Britanija, Humanitarna pomoć, Sirija
Utješne riječi neće dati sklonište i pomoć koje sirijskim izbjeglicama trebaju [AFP arhiva]

Velika Britanija obavezala se pružiti humanitarnu pomoć od 21 milion funti (25 miliona eura) sirijskom stanovništvu, izjavila je ministrica za međunarodni razvoj Justine Greening tokom posjete izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu.

Od te svote 10 miliona funti (12 miliona eura) namijenjeno je pomoći susjednom Jordanu radi suočavanja sa svakodnevnim priljevom hiljada Sirijaca koji bježe od sukoba, piše u priopćenju njezina ministarstva primljenom u Londonu.

Zimski period

Druga polovica pomoći namijenjena je izbjeglim Sirijcima u drugim zemljama u regiji, za šatore i pokrivače u zimskom razdoblju.

Namijenjena je i opskrbi hranom i njezi "za više desetina hiljada osoba teško ranjenih i bolesnih u Siriji".

Justine Greening pozvala je međunarodnu zajednicu da poveća pomoć izbjeglicama, nekoliko dana prije donatorske konferencije u Kuvajtu.

Pomoć izbjeglicama

"Velika Britanija i nekoliko drugih zemalja od početka je bilo neposredno spremno odgovoriti na krizu. No, dok mali broj njih radi puno, velika većina ne radi dovoljno. To je naprosto neprihvatljivo", ocjenjuje ona u priopćenju.

"Utješne riječi neće dati sklonište i pomoć koje sirijskim izbjeglicama trebaju. Novac hoće", dodaje ona.

S novom pomoći iznos humanitarne pomoći koju Velika Britanija pruža Siriji penje se na 89,5 miliona funti, objavilo je ministarstvo.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.