Greste i dalje u zatvoru, porodica očajna

Porodica zatočenog novinara Al Jazeere Petera Greastea ponovila je poziv za njegovo puštanje na slobodu. To su objavili po povratku iz Egipta, gdje je Greste u zatvoru već 398 dana.

Zajedno sa drugom dvojicom novinara Al Jazeere – Mohamedom Fahmyjem i Baherom Muhamedom, lažno je optužen za saradnju sa zabranjenom organizacijom Muslimanska braća.

Vjerovali su da će se situacija do sada razriješiti.

Porodica Petera Grestea obratila se novinarima u Brisbaneu, u Australiji. 

„Dugo vremena proveli smo u iščekivanju i stresu. Tužni smo jer smo se kući vratili praznih ruku”, rekao je Juris Greste, otac zatočenog novinara Al Jazeere.

Peter Greste, Mohamed Fehmy i Baher Muhamed uhapšeni su u Kairu 29. decembra 2013. Na njihovo suđenje širom svijeta gledalo se kao na farsu. Osuđeni su na sedam do 10 godina zatvora zbog navodnog pomaganja zabranjenoj Muslimanskoj braći.

Početkom mjeseca sud u Kairu naložio je novo suđenje. Ranije presude su poništene, zbog čega je zaživjela nada da će intervenirati egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi.

Bez dobrih vijesti

Prošle godine izdao je predsjednički dekret kojim se omogućava da stranci budu deportirani ili da kaznu služe u matičnim državama. To je bio znak ohrabrenja za Grestea i Fehmyja, koji ima i egipatsko i kanadsko državljanstvo. Predsjednik je također rekao da želi da se taj slučaj što prije razriješi.

Zasad je, ipak, sve na riječima.

“Dvadeset petog januara bilo je mnogo govora o tome da bi oni mogli biti pomilovani. Zasad nemamo nikakvih novih vijesti. U Egiptu je na snazi sedmodnevna žalost zbog smrti saudijskog kralja, tako da je bilo očekivano da ta odluka bude odgođena”, kaže Andrew Greste, brat Petera Grestea.

Gresteovi roditelji upravo su se vratili iz Kaira, gdje su mu bili u posjeti.

“Posljednji put kad smo ga vidjeli nije bio ni u najboljem ni u najgorem izdanju. Prošao je kroz težak period, kao i drugi. Naravno, takve situacije češće se dešavaju u zatvoru. Sada je dobro. Radi sve što može kako bi očuvao zdrav razum”, kaže Lois Greste, majka zatočenog novinara Al Jazeere.

Bila je ovo još jedna u nizu konferencija za novinare na kojoj porodica Petera Grestea nije mogla obznaniti dobre vijesti. Još jednom se nadaju kako će sljedeći put biti drugačije.

Izvor: Al Jazeera