Grob prvog hrišćanskog sveca za razvoj turizma

Palestinski arheolozi nedavno su otkrili grob prvog hrišćanskog mučenika – Svetog Stefana. Grobnica je pronađena u blizini Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mnogi se nadaju da će otkriće grobnice Prvomučenika doprinijeti razvoju turizma u ovom području.

Otkriće je to na koje se čekalo više od 1.600 godina. Tokom rutinskog iskopavanja, palestinski arheolozi su pored Ramallaha pronašli ostatke cijelog crkvenog kompleksa iz vizantijskog doba: mozaike, krstove, presu za masline i, najvažnije, grobnicu.

I historičari, i arheolozi sada vjeruju da je riječ o mjestu na kojem je ukopan prvi hrišćanski svetac.

Svetog Stefana su Jevreji kamenovali do smrti približno 34. godine nove ere. Sahranjen je u Jerusalemu, ali su kasnije, zbog progona hrišćana, njegovi posmrtni ostaci premješteni na Zapadnu obalu. I nisu pomjerani najmanje nekoliko stotina godina.

“Ovo je jedna od najstarijih crkava, izgrađena u doba carice Jelene. Od velikog je značaja iz više razloga. Jedan od njih je taj što mnogi hrišćani vjeruju da je ovo mjesto na kojem se Isus našao na putu od Jerusalema do Nazareta”, objašnjava Salah al-Houdalieh, voditelj projekta.

Otkriće je izazvalo veliki interes hrišćanskih vjernika, a palestinski čelnici se nadaju da će privući hodočasnike i turiste iz cijelog svijeta.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera