Oglasi

Grubješić: Nema novih ni tajnih uslova od EU

Potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije smatra kako su 'konkretni rezultati postignuti'.
Grubješić je naglasila da Srbija sarađuje sa svim državama u regiji i da ne vidi nijedan razlog da se to pitanje postavi kao uslov za datumEPA

Potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Snežana Grubješić izjavila je kako vjeruje da će Evropska komisija na proljeće imati dovoljno argumenata da Vijeću EU-a preporuči otvaranje pregovora sa Srbijom i da postoje uvjeravanja svih koji odlučuju da nema novih, ni tajnih uslova za zvanični Beograd, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li ima dovoljno vremena za konkretne rezultate, jer će o tome koliko je Srbija učinila na normalizaciji odnosa sa Prištinom, u Briselu biti raspravljano na proljeće, rekla je da su „konkretni rezultati već postignuti i prepoznati“ i da je Vlada „pokazala odgovornost time što ne govori i radi jedno u Briselu, drugo u Beogradu, a treće na Jarinju“.

Kada je riječ o platformi za rješavanje kosovskog pitanja, Grubješić je rekla da „nije čula nikoga iz EU-a ko bi se toliko obrušio na platformu kao što to čine pojedini krugovi u Srbiji“.

„Nekima je Kosovo i dalje poligon za sticanje jeftinih političkih poena, a neki su Kosovo odavno otpisali, pa ih ni ne interesuje šta piše u tom dokumentu“, rekla je potpredsjednica Vlade Srbije.

„Nije tačno da platforma dovodi u pitanje nastavak evropskih integracija, kao što je na prvi pogled zaključio jedan od novih političkih lidera. Platforma jeste polazna osnova i daje predlog rešenja za kosovsko pitanje.“

'Legitimna zaštita'

Istakla je, također, kako „ne odustajemo od legitimne zaštite naših sunarodnika na Kosovu, to niko ne može da osporava i zaštita preostalih Srba na Kosovu i njihovih prava jesu najvažnije teme u dijalogu sa Prištinom“.

Grubješić je naglasila da Srbija sarađuje sa svim državama u regiji i da ne vidi nijedan razlog da se to pitanje postavi kao uslov za datum.

„Naravno, prostora za unapređenje te saradnje ima, naročito u odnosima sa Hrvatskom, sa kojom postoji niz otvorenih pitanja koja opterećuju bilateralne odnose. O njima će se razgovarati i tragaće se za međusobno prihvatljivim rešenjima“, rekla je.

Izvor: Agencije