Oglasi

Gruevski i Crvenkovski bez dogovora

Makedonski premijer i lider opozicionog SDSM-a trebali su se dogovoriti oko povratka opozicije u Parlament i njenog učešća na izborima.

U Skoplju je u utorak održan sastanak makedonskog premijera Nikole Gruevskog i lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branka Crvenkovskog.

Sastanak je sazvan da bi se pronašlo rješenje za političku krizu u zemlji, kako bi opozicija učestvovala na predstojećim lokalnim izborima. Ipak, do dogovora nije došlo.

Opozicija ne odustaje od svojih zahtjeva za vanrednim parlamentarnim izborima, zajedno sa lokalnim, i ne želi da se vrati u Parlament. S druge strane, vlast ne prihvata mogućnost prijevremenih izbora. Spremna je prihvatiti zahtjeve opozicije za promjenu Izbornog zakona i primjenu preporuka Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) sa posljednjih izbora u 2011.

Ostale iste pozicije

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska je izvijestila kako su premijer i lider opozicionog SDSM-a sa sastanaka izašli sa istih pozicija sa kojih su na njega i ušli.

"Gruevski traži da opozicija uđe u Parlament i učestvuje na izborima, a Crvenkovski traži vanredne parlamentarne izbore, a ako se to ne desi, kaže da njegova opoziciona grupa neće učestvovati na izborima predviđenim za 24. mart“, rekla je reporterka Smilevska.

„Saopćili su nam bezuslovni ultimatum, da neće razgovarati ni o čemu ako ne prihvatimo da idemo na prijevremene parlamentarne izbore. Tako da naši napori i pripreme za ovaj sastanak nisu bili uopće diskutirani i nije bilo razgovora o tim pitanjima. Govorilo se samo o njihovom ultimatumu za prijevremene parlamentarne izbore“, izjavio je premijer Gruevski.

Makedonski premijer je, kaže Smilevska, kazao da su svi nemili događaji koji su se desili u Makedoniji u zadnje vrijeme, bili u režiji Crvenkovskog.

„Gruevski smatra da je Crvenkovski na taj način sebi napravio alibi, a kako njegova partija ne bi učestvovala na izborima i na njima izgubio“, rekla je repotrerka Al Jazeere.

Bez pomaka

Predsjednik SDSM-a je rekao kako je premijer „došao sa prijedlogom da se opozicija vrati u Sobranje i produži demokratski dijalog tamo gdje je bio prekinut te da učestvuje na lokalnim izborima.

„Hoću još jednom da podsjetim da je 24. decembra parlamentarna većina, tačnije Vlada, ili najtačnije premijer Gruevski, naredio i proveo kršenje Ustava, zakona o Sobranju, poslovnika za rad Sobranja i policijskim snagama poslanici i novinari su bili izbačeni iz sale“, rekao je Branko Crvenkovski.

Reporteka Al Jazeere je istakla da je sa stanovišta Evropske komisije ovo trebala biti ambiciozna godina za Makedoniju, te da je zbog toga sastanak Gruevskog i Crvenkovskog pratio i posrednik Ujedinjenih naroda (UN) Matthew Nimetz, koji je rekao da, ako se pitanje imena Makedonije riješi bez mišljenja opozicije, da će makedonska politička kriza biti sve dublja.

Izvor: Al Jazeera