Gruevski je u Mađarsku pobjegao preko Albanije

Albanska policija je potvrdila da je bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski preko Albanije pobjegao u Mađarsku, javlja Anadolija.

U saopćenju Generalne direkcije albanske policije navodi se da je Gruevski tom prilikom koristio vozilo koje je bilo u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani.

“Odjeljenje za granicu i migraciju pri Državnoj policiji obavijestilo nas je da je Nikola Gruevski 11. novembra 2018. godine napustio teritoriju Republike Albanije na graničnom prijelazu Han i Hotit prema Crnoj Gori, kao putnik u vozilu registarskih tablica CD1013A, u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani”, navodi se u saopćenju

U saopćenju se dodaje i da toga dana nije postojala potjernica za Gruevskim, napominjući da je Interpol iz Skoplja 13. novembra informisao Interpol u Tirani o međunarodnom nalogu za hapšenje bivšeg premijera Makedonije.

Reagiralo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, navodeći da je Gruevski napustio Crnu Goru istog dana kada je ušao u tu državu, te da je crnogorska policija u potpunosti ispoštovala zakonske procedure.

Gruevskog traže zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog Mercedesa koji je koštao gotovo 600.000 eura.

Evropska komisija bez komentara

Prethodno se o slučaju Gruevski oglasila Evropska komisija, navodeći kako ne može komentirati slučaj bivšeg premijera Makedonije.

Prema riječima glasnogovornice EK-a Maje Kocijančič, od makedonskih institucija očekuje se da djeluju u skladu s propisima.

“Svjesni smo situacije u vezi s gospodinom Gruevskim. Mi ne komentiramo postupke koji su u toku. Vladavina prava je fundamentalni princip Evropske unije, kako za zemlje članice, tako i za zemlje kandidate. Očekujemo da sve strane postupaju u skladu s važećim propisima. Ovaj sudski postupak ne treba politizirati”, rekla je ona za makedonski portal AlsatM.

Mađarske vlasti potvrdile su ranije da je Gruevski zatražio azil u Mađarskoj.

SAD: Da odsluži kaznu u Makedoniji

Sjedinjene Američke Države smatraju da Gruevski treba odslužiti zatvorski kaznu u domovini.

“U utemeljenom i transparentnom pravnom procesu, Gruevski je osuđen pred makedonskim sudom za zloupotrebu na službenu dužnost na dvije godine zatvora”, podsjetio je glasnogovornik State Departmenta.

“Više sudske instance potvrdile su takvu presudu. Osim toga, Gruevski je optužen u još četiri krivična predmeta”, dodao je glasnogovornik, navodeći kako je nužno da se završe svi sudski procesi, a Gruevski odgovara pred makedonskim pravosuđem.

“Snažno vjerujemo da će Mađarska, kao zemlja članica EU-a, prijatelj i partner koji podržava makedonske aspiracije za članstvo u EU, nastaviti podržavati napore za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući i slučajeve na najvišem nivou”, dodao je glasnogovornik.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto izjavio je u četvrtak da će zahtjev za azil Gruevskog biti razmotren u skladu sa zakonskim odredbama te je ponovio da za njegovu zemlju to nije političko, već pravno pitanje.

‘Azil političko, a ne pravno pitanje’

“To je pravno pitanje, ne političko. Relevantne institucije za migraciju nastavit će s procedurom u skladu s međunarodnim pravom i vidjet ćemo rezultat toga”, kazao je Szijjarto tokom posjete Prištini.

Gruevski, koji je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti pri odlučivanju da kupi blindirani Mercedes, čime je oštetio budžet za 600.000 eura, oglasio se u srijedu iz Mađarske.

On je na svom Facebook profilu napisao da je u Mađarskoj i da će zatražiti azil te da je u proteklih nekoliko dana dobijao prijetnje smrću.

Gruevski je osumnjičen u još tri postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, dok je on ukazivao da je riječ o političkom progonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije