Grujičić: Nikada neću reći da je u Srebrenici bio genocid

Grujičić kaže da mu je na prvom mjestu ekonomska sigurnost Srebreničana (Al Jazeera)

Razgovarala: Nađa Diklić

Mladen Grujičić, kandidat ujedinjenih partija sa srpskim predznakom za načelnika opštine Srebrenica, potvrdio je da nikada neće reći da se u ovoj podrinjskoj opštini 1995. godine desio genocid, te da to pitanje ostavimo za istoričare i nadležne institucije da sude o njemu.

  • Gospodine Grujičiću, Vi kažete da nikada nećete reći da je u Srebrenici bio genocid. Ipak, ovo je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu. Da li osporavate i nju i deklaracije pojedinih europskih država da jeste bio genocid u kojem je pobijeno skoro osam i po hiljada ljudi?

 – Ništa ne tvrdim, niti osporavam. Mislim da sada i pojedine evropske države, te dobar dio međunarodne zajednice mijenja mišljenje o karakteru zločina koji se desio u Srebrenici. Shvatate li Vi, da je Srbima u Srebrenici dosta više kolektivne krivice za sve što se događalo u proteklom ratu? Zločin i zločinac imaju ime i prezime, te se njima treba suditi, a ne svaljivati kolektivnu krivicu na jedan narod za sve šta se dešavalo u ratu od 1992. do kraja 1995. godine. Karakterisati cijeli narod kao genocidan… Pa nama (Srbima, op.a.) su muslimani nanijeli ogromno zlo kroz vijekove, pa ih ne zovemo genocidnim.

  • Na osnovu čega zasnivate tu tvrdnju, kada su već pojedini visoki oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni za genocid?

– Mijenja se svijest o karakteru rata i dešavanjima u Srebrenici, a to se najbolje vidi po tome što ni mnoge države, pa ni Vijeće sigurnosti UN-a nije prihvatilo karakterizaciju UN-a o genocidu. I ne smatram da je priča o genocidu završen proces.

  • Vi, ipak, ne negirate činjenicu da je Srebrenica u centru pažnje mnogo više od drugih opština pred izbore baš zbog presude da se desio genocid. Kako posmatrate sve ovo što se sada dešava, činjenicu da je izborna kampanja u Srebrenici već počela?

– Svjestan sam toga da me već nazivaju četnikom, srpskim radikalom… Ali, vjerujte, nisam ništa od toga. Obični sam profesor u srednjoj školi, otac, te sin poginulog borca Vojske RS. I mog oca je neko ubio, pa ne kolektivizujem krivicu. Moji bivši đaci, Bošnjaci, prilaze mi na ulici i kažu da će glasati za mene. Svima je već dosta napetosti oko Srebrenice. Srebreničani hoće da žive normalno, da rade… Da svojim poslom osiguraju svoju porodicu. No, Srebrenica nije samo sada glavna tema. Svaki put kada se treba igrati bolom i emocijama, potegne se pitanje zločina u Srebrenici, kolektivne krivice i odgovornosti i stvara se napetost. A ta napetost ne pogoduje normalnom životu ovdje. Trebalo bi se baviti pitanjima od kojih će svi živjeti normalno.

  • Kao na primjer?

– Zapošljavanje. Ekonomska sigurnost Srebreničana. Dati ljudima šansu da žive od svog rada. Ovdje se živi od 11. jula do 11. jula naredne godine i od izbora do izbora. To nije dovoljno nama koji ovdje živimo. Mene interesuje gdje su tolike pare koje se mjere stotinama miliona maraka, možda čak i milijardu maraka donacija koje su došle u Srebrenicu, a od kojih ovaj narod nije vidio skoro ništa.

  • Ako Vi pobijedite, kako će se obilježavati 11. juli?

– Isto kao i do sada. Samo bih pojačao mjere sigurnosti i lično ne volim ni ja vidjeti zastave Armije BiH koje nose učesnici ‘Marša smrti’ i slušati arapski jezik. Ali, isto tako, sutradan bi se obilježavao i dan kada se mi Srbi, sjećamo tri i po hiljade pobijenih Srba na području Podrinja.

  • Šta najviše zamjerate aktuelnoj vlasti u Srebrenici?

– Tenzije i stav bošnjačkih političara prema Srebrenici. Ovaj grad oni vide samo kao „odskočnu dasku“ da prijeđu na više pozicije, napreduju u karijeri, iako uopšte ne žive ovdje. Dođu u Srebrenicu samo kada su izbori i 11. jula i nakon toga ne dolaze. Svi žive u Tuzli, Sarajevu… Takođe, prema nekim informacijama koje mi imamo, u Srebrenici živi duplo više Srba, nego Bošnjaka. Odnos je 7.700 naprema 3.500. Zar je u tom slučaju normalno da Bošnjaci drže i zakonodavnu i izvršnu vlast? Ovdje će za koju godinu biti sramota reći da si Srbin. Već do mene dolaze glasine da je aktuelna vlast zabrinuta da bi mogli izgubiti, tako da očekujem još jednog protivkandidata- srpskog i veliku kupovinu glasova, ne bi li se podijelilo srpsko glasačko tijelo. Je li to ta demokratija o kojoj se priča u Srebrenici?

  • Da li ste sigurni u tvrdnje da bi se osim Vas na izborima mogao pojaviti još jedan srpski kandidat?

– Tako se priča. Već se spominju i imena, a kako čujem, tog drugog kandidata naći će bošnjačke političke partije i međunarodna zajednica. Ipak, vjerujem da će Srbi i Bošnjaci, na čije glasove takođe računam, znati da ne trebaju rasipati glasove i da ih je to već do sada skupo koštalo.

Izvor: Al Jazeera