Grujičić: U Srebrenici 17 godina na vlasti Bošnjak

Želim da budem načelnik svih građana što sad nije slučaj, smatra Grujičić (Al Jazeera)

Kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu” za načelnika općine Srebrenica Mladen Grujičić pozvao je danas sugrađane koji žive u Srbiji, a imaju pravo glasa, da ga 2. oktobra podrže na lokalnim izborima kako bi „ostvarili svoja prava i vratili se na svoja ognjišta“.

Grujičić je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je u Srebrenici već 17 godina na vlasti Bošnjak, te da se ne radi mnogo na poboljšanju standarda i stvaranju uslova da se građani vrate, ukazujući da su srpska sela pusta i da je 80 posto njih porušeno do temelja.

“Ne možemo da tolerišemo da živimo u prošlosti i da se Srebrenica drži pod hipotekom zločina. Samo se forsira bošnjačka strana, dok se zločini nad Srbima ne spominju”, rekao je Grujičić.

Ukoliko bi pobijedio, on kaže, to ne bi značilo da će Bošnjacima biti loše, već, kako je rekao, „učinio bi život boljim prvenstveno Srbima“, ali i ostalim građanima koji žive na toj teritoriji.

“Želim da budem načelnik svih građana, što sad nije slučaj. Srpsko stanovništvo sada ima problem u svim segmentima života. Stanje je takvo da ljudi nemaju zaposlenje, ne radi se ništa kako bi se oni vratili”, kazao je Grujičić.

Poziv na povratak

Grujičić je istakao da će se truditi da uspostavi bolju saradnju sa Vladom RS-a i Vladom Srbije, okolnim gradovima u Srbiji, Vladom Fedreacije BiH, istakavši da do sada nije postojala komunikacija sa RS-om.

On je pozvao građane koji su nekada živjeli u Srebrenici, a nisu izvadili dokumente, da dođu, obećavši im da će im pomoći u tom smislu.

Grujičić je kandidat koalicije svih srpskih političkih partija za načelnika opštine Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima, koji će biti održani 2. oktobra 2016.

Aktuelni načelnik i kandidat probosanskih stranaka za još jedan mandat, Ćamil Duraković, planira, ako dobije podršku građana, za četiri godine otvoriti 400 radnih mjesta.

Kako je ranije kazao, zna da to neće biti presudno za ove izbore, jer se, kaže, utakmica vodi između dvije etničke grupe, od kojih su, upozorava, Srbi u daleko boljoj poziciji.

“Ovdje je prisilno odjavljeno preko 300 Bošnjaka od strane Ministarstva unutrašnjih poslova [bh. entiteta] Republika Srpska samo zato što je to njihovo mišljenje”, rekao je ranije Duraković.

Duraković je kazao i da će, ako pobijedi Grujičić, doći do relativizacije zločina i genocida od Bijeljine do Višegrada, ne samo u Srebrenici.

„Kod nas kampanja uveliko traje i to nije izborna kampanja, već brojanje krvnih zrnaca. Strahujem i kao osoba i kao žrtva svega što se događalo u Srebrenici da će pobjedom nekoga ko ne pripada bošnjačkom političkom korpusu, doći do relativizacije zločina, legalizacije genocida i etničkog čišćenja na ovom prostoru“, rekao je Duraković u aprilu.

Izvor: Al Jazeera i agencije